a dúlák szerepe

2020.09.08. 19:31

Fizikai, lelki támogatás nőktől nőknek

Egykor természetes volt az asszonytársak segítsége egy gyermek érkezésekor.

Fotó: Buzai Éva-archív

Sokan modern kori hóbortnak vagy úri huncutságnak tartják a dúlák tevékenységét, de ez a hivatás a természetességre, a népi hagyományokra nyúlik vissza. A dúla görög eredetű szó, melynek jelentése: segítő asszonytárs, szolgálatban lévő nő. A támasztóasszonyok jelenléte nem egyik napról a másikra veszítette el népszerűségét, a medikalizáció folyamatával egy időben szorult háttérbe. Amikor az 1950-es években Magyarországon a szülések bekerültek a kórházakba, megszűnt az addigi stabil női jelenlét.

– A nőket mindig nők vették körül a szülésük alatt, hiszen régen nagy családokban, közösségekben éltek együtt. Abban a rendszerben, mire egy kislány felcseperedett és felnőtt nővé vált, láthatott maga körül sok vajúdást, szülést, gyermekágyi időszakot, szoptatást. Tapasztalatot szerezhetett a közösség női tagjain keresztül a szülésről, és természetes volt számára a folyamat – mondta el a Naplónak Kovács Nagy Zsófia. A dúlaként is tevékenykedő fiatal nő már évek óta segíti a várandós hölgyeket abban, hogy minél felkészültebben állhassanak az anyai örömök elé.

Kovács Nagy Zsófia | Fotó: Buzai Éva-archív

Felkészít, megtanít

Általános tévhit, hogy a dúla csak az otthon szülés körül nyújt segítséget. A támasztóasszonyok ott és addig támogatják a nőket, ahol és ameddig arra megkérik őket. A szülések nagy többsége manapság intézményi keretek között zajlik, a dúla a kórházban, az egészségügyi szaksegítség mellett is adhat fizikai és lelki támogatást, és az otthon szüléskor is végigkísérheti a csecsemő világra jöttét.

– Sokan összekeverik a dú­lát a bábával. Utóbbi, csakúgy, mint a szülész, egészségügyi végzettséggel rendelkezik. A dúla velük szemben nem rendelkezik egészségügyi kompetenciával, vagy ha mégis, akkor azt a szaktudását nem alkalmazza a szülés közben.

„Gondolhatnánk, hogy mint laikus segítő van jelen, ám rendkívül széles tudással rendelkezik a szülés érzelmi és fizikai mivoltáról, ismeri a folyamatát, tudja, mi az, ami segít, és mi, az, ami gátol egy szülő asszonyt, valamint a szülés körüli segítők közül egyedüliként képes biztosítani a folyamatos, megszakítatlan jelenlétet.”

Emellett követi a szülészeti ellátással kapcsolatos nemzetközi trendeket, a bizonyítékon alapuló orvoslás legújabb eredményeit. A dúla tudja, hogy az édesanya a saját babájának a legnagyobb szakértője. Ha minden információnak a birtokában van, és tájékozott, akkor a létező legjobb döntést hozza meg. A mi feladatunk éppen ezért a felkészítés, az informálás. Mivel a nők elszakadtak a kulcsélménytől, ezért fontos, hogy kiegészítsük a kollektív tudásukat, hogy tisztában legyenek a természetes élettani szülés folyamatával. Ehhez a szemlélethez egyebek mellett ingyenes információs alkalmakon, úgynevezett infodélutánokon is hozzájuthatnak a szülés előtt állók – fejtette ki Kovács Nagy Zsófia, hozzátéve, hogy sok várandós nőnek a különböző intézményi protokoll jelent kihívást, így a dúla az ellátórendszer idegenvezetőjeként is segítséget jelenthet.

Támasz a férfinak is

A tapasztalat arról árulkodik, hogy a dúla nemcsak az édesanyáknak támasz, hanem az édesapáknak is. – Sokszor már a szülésfelkészítéskor jelen vannak, mintegy 90 százalékban látogatnak el az apák szülésfelkészítő tréningre. Nyugalommal tölti el a férfiakat, hogy felkészülhetnek mindarra, ami az új család létrejöttével együtt járhat. A férfiaknak nincsen eredendően tudásuk arról, hogyan kell egy nőt támogatni a várandósság alatt vagy éppen a szülőszobán. Azt tapasztalom, hogy ugyan ösztönösen együtt tudnak érezni az anyával, ám nem biztos, hogy tisztában vannak a születés pontos folyamatával. Az, hogy mellette áll és segíti őket egy tapasztalt szakember, terhet vehet le az édesapáról, így neki is pozitív élménye lesz a szülővé válás – fűzte hozzá.

A dúla felkészíti a gyermeket váró nőt a természetes élettani szülés folyamataira | Fotó: Buzai Éva-archív

Hasznossá tenni a fájdalmat

Rémtörténeteknek köszönhetően sok nő már akkor hajlamos rettegni a szülési fájdalomtól, amikor még láthatáron sincs a fogantatás. A dúlák természetes praktikákkal segíthetik át a nehézségeken az édesanyákat. Független nemzetközi kutatások szerint a dúla jelenléte felére csökkenti a gyógyszeres fájdalomcsillapítók szükségességét.

– Már a terhesség alatt, a felkészítéskor elkezdődik annak a folyamata, hogy a szüléssel járó fájdalmat más kontextusba helyezzük. Beszélünk róla, így a nők képesek elsajátítani a tudást, amivel hasznossá tehetik azt a fájdalmat, amitől korábban rettegtek.

„Azt gondolom, a fájdalomhoz való hozzáállásunk akkor dől el, amikor megismerjük azt. Ha meg tudjuk érteni a célját, akkor meg tudjuk szelídíteni”

– részletezte Kovács Nagy Zsófia.

Arra is rámutatott: a dúla sosem kéri a várandós nőket arra, hogy fájdalomcsillapítás nélkül hozzák világra a gyermeküket, azonban átadhatja nekik azt a tudást, hogyan használhatják fel a fájdalmat a szülés folyamatának támogatására. Hozzátette, egyebek mellett aromaterápiával, testhelyzet-változtatással, masszázzsal és borogatással segítik a nőket vajúdás alatt.

Történetek után

– A pozitív szülésélmény olyan kulcstapasztalat a nők életében, amihez később bármikor visszanyúlhatnak. Egy jó szülésélmény megtaníthatja a nőt arra, hogy bármikor képes elérni a célját, hogy elég erős. A méltó szülés és születés minden nőnek és újszülöttnek járna – emelte ki Kovács Nagy Zsófia.

A vajúdó nőt többek között masszázzsal segítik | Fotó: Buzai Éva-archív

– Alapvetően szétválasztható a dúlát felkeresők csoportja. Egyfelől olyan nők kérnek ilyesfajta segítséget, akik az első gyermeküket várják, és korábban csak történeteket hallottak a szülés folyamatáról. A nőtársak amennyiben nagyon pozitív élményekről számolnak be, azért kérnek támaszt, mert hasonló tapasztalatra vágynak. Azonban előfordul olyan is, hogy elrettentő élményekről kapnak részleteket, és szeretnék elkerülni azt, hogy velük is megtörténjen hasonló. Másfelől dúlához fordulnak olyan édesanyák is, akik már nem az első babájukat várják, volt már korábban szülésük, viszont az akkori hozzáállásukon változtatni szeretnének. Sokan nem akarnak egyedül maradni a szülés után, esetleg egy előzményi császármetszést követően hüvelyi úton történő szülésre vágynak – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az egyik debreceni szülészeten évek óta nyitottak a dúlákkal való együttműködésre, és idén olyan, országos szinten is egyedülálló pozitív törekvések történtek, mint a császármetszés- és a gátmetszésarány drasztikus csökkentése.

Ha kellemes élményként tekinthet vissza egy édesanya a szülésére, akkor az befolyásolhatja a gyermekével való jó viszonyát. A manapság egyre népszerűbb apás szülés pedig, pozitív élményként a párkapcsolatra hat rendkívül jótékonyan. Vajon mi történik akkor, ha mégsem alakul minden a tervek szerint a szülőszobában? Kovács Nagy Zsófia lapunknak arról is beszámolt, hogy nem csak az ideális végkimenetel hathat kedvezően.

– Létezik a poszt­traumás növekedés. Ha az édesanya negatívan éli meg a gyermeke születését, nem biztos, hogy nem tudja kamatoztatni a rossz tapasztalatokat a jövőben.

„A traumatikus élménynek is lehet pozitív hozadéka, hogyha a nő fel tudja dolgozni a vele történteket, hogyha megérti, mi és miért alakult úgy, ahogy. Az átélt tapasztalatok feldolgozását követően képes lesz olyan erőforrásokat mozgósítani, amiket épp a történteknek köszönhet.”

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában