okosak és nagyon cukik

2020.09.04. 12:19

Egyre népszerűbb a törpemalactartás

A törpemalacok okosabb állatok, mint gondolnánk, rengeteg mindenre megtanít­hatók.

A törpemalacot úgy kezelik, mint egy kutyát, sétáltatják, és öltöztetni is lehet | Fotó: Shutterstock

A legtöbb ember számára elképzelhetetlen, hogy úgy élje le az életét, hogy nem tart valamilyen kisállatot. Mindenki a saját világának megfelelő kedvencet választhat manapság, az extrém dolgok kedvelői tarthatnak különféle hüllőket, a szőrös, szeretgethető állatokra vágyók kutyát, macskát vagy kisebb rágcsálókat. – A törpemalacok is hatalmas népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében – válaszolta a Napló kérdésére Panyik Attila tenyésztő. – Sokak egy kutyához hasonlóan családtagként kezelik őket – folytatta. – Alapból házisertés-tartással foglalkozom. Úgy gondoltam, hogy ahol van nagy sertés, miért ne lehetne mini is?! A szomszédban lakó gyerekek nagyon szeretnek átjárni játszani velük és simogatni őket – tette hozzá.

Általános tudnivalók

A törpemalacok tiszta, okos és engedelmes állatok, amiket nem lehet zárt helyen tartani, mert a kirekesztettséget nem szeretik.

– Alapjában igénytelen kis jószágok, minimális élelemmel is tökéletesen elvannak, amit rendkívül jól hasznosítanak – tájékoztatott a tenyésztő. Szükségük van egy családra, emberekre, mivel a viselkedésük ragaszkodó magatartásra vall. Panyik Attila elmondta, hogy a nagy mozgásigényüket figyelembe véve előszeretettel rohangálnak a kertben, és igénylik a sétáltatást, akár egy kutya. Hozzátette, hogy pihenőhelynek egy nagyjából nyolcvan centiméter széles és magas kutyaház a legalkalmasabb számukra, amit takaróval vagy szalmával bélelünk ki. – Egészen fiatalon megszoktatható velük a hám viselete, de a vastag nyakuk miatt nem ajánlott a nyakörv használata. A törpemalac szobatiszta, sohasem végzi el a dolgát a lakásban, amennyiben kijelölünk számára egy helyet a kertben, amely rendszeresen takarítva van – részletezte. – Az állatot csak tiszta vízben szabad megfürdetni, hanyagolni kell a különböző szerek használatát. Betegségekkel szemben ellenállóbbak, mint a háztáji sertés, de az elhízás lehetősége ugyanúgy fennáll – mondta.

A törpemalacot úgy kezelik, mint egy kutyát, sétáltatják, és öltöztetni is lehet | Fotó: Shutterstock

Ha minimalac vásárlására adjuk a fejünket, ügyelni kell arra, hogy megbízható tenyésztőt válasszunk. Fontos, hogy az idő múlásával nehogy átverés áldozatai legyünk, és a szeretett törpemalacunkból majdnem százkilós sertés legyen. – Az apa- és az anyaállatom is ötven kilogramm körüli, és már egyévesek – közölte a tenyésztő. – Azt gondolom, ennél tisztább vér nem kell. Eladás tekintetében megvárom, míg elérik a picik a nyolchetes kort, ilyenkor már az anyuka is elkezdi leválasztani őket, és kevésbé következik be táplálkozási stressz – emelte ki. – Az élettartamukról pontos információval nem tudok szolgálni, hiszen soktényezős az, hogy egy állat meddig él. A törpemalacok tíz évig biztosan élnek – fogalmazott.

„Bár én nem tanítom a saját malacaim, de tudom, mire képesek, mennyire intelligensek, és memóriajátékban verhetetlenek”

– fűzte hozzá.

Legfőbb vásárlók

Panyik Attila elmondta, hogy leginkább a hölgyek vásárolnak tőle, és a célcsoport a legtöbb esetben a gyerekek. – Olyan felelősségteljes személyeknek ajánlom a törpemalactartást, akik tudnak róla megfelelően gondoskodni, és tudatában vannak annak, hogy mire vállalkoznak – ismertette a tenyésztő.

„Gyerekeknek kifejezetten jó kisállat, mivel vicces, aranyos, és segít kialakítani a felelősség és a gondozáskötelesség tudatát. Ezek az állatok nem védettebbek, mint más háziállatok. Ellenállóak és szívósak”

– folytatta. – Az áruk tízezer és harmincezer forint között mozog, nagyságtól, fizikumtól és tanítottsági szinttől függően – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában