Gyászmunka és újrakezdés

2020.08.28. 20:42

Mi történik a párokkal a válásukat követően?

Hogyan kezdjünk új életet, ha még nem engedtük el teljesen a volt szerelmünket?

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A válás soha nem megy könnyedén, de talán az elengedés, illetve az, hogy újra megbízzunk valakiben, és szeressük, még nehezebb. Knapek Éva klinikai szakpszichológussal a következőkről beszélgettünk: mennyi idő kell ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mennyi időnek kell eltelnie a válás/szakítás után, hogy újra tudjunk nyitni?

– Új életet kezdeni mindig nehéz, de az elengedés ugyanúgy az. Ha valakivel az ember úgy érezte egyszer, hogy ő az igazi, és ez jó eséllyel, a megfelelően belefektetett munkával örökre szól, nehéz elfogadni, hogy ez nem teljesült. Azt is nehéz elhinni, hogy újra érezhet így az ember. Vagy ha többször érez így (bár ez természetes), megkérdőjelezhetjük ennek a jelentőségét.

„A válás igazi gyászmunka, s a kötődésünkkel kapcsolatban akár trauma is lehet: elveszíteni valakit, aki azt ígérte, mindig itt lesz.”

– Illúzióvesztetten azonban párt keresni is nehéz. Érdemes megvárni azt az időszakot, mikor már nem azt mondogatja magában az ember, hogy a kapcsolatok úgyis tönkremennek. Egyelőre egyedülállóként kialakítani egy új életet nagy kihívás, adott esetben érzelmileg és anyagilag egyaránt megterhelő. Sokan emiatt bele sem mernek vágni a válásba, ami érthető is valahol, de akkor már érdemes inkább a kapcsolaton dolgozni – ismertette elöljáróban a Naplóval Knapek Éva.

Fotó: Knapek Éva-archív

A veszteség feldolgozása

A válás után hasonló folyamatok mennek végbe, mint amikor egy elhunyt szerettünket gyászoljuk. A szakértő szerint ezt a fajta gyászmunkát nem szabad megspórolni, míg végigmegyünk a veszteség feldolgozásán. – Lehetőség szerint ne egy másik ember karjaiban vigasztalódjunk, mert az valójában nem más, mint instant fájdalomcsillapító. Előfordulhat, hogy nem történik meg a valódi feldolgozás. Hirtelen nem is hiányzik a másik, míg nem vagyunk egyedül. Egy fontos másik személyt az életünkben úgysem tudunk pótlékokkal helyettesíteni – fűzte hozzá, majd hangsúlyozta: – Ugyanakkor teljesen elfelejteni a múltunkat nem fogjuk, akarva-akaratlanul elképzelhető, hogy hasonlítgatni fogjuk az újat a régihez. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy nem vagyunk túl a múlton, csak ad egy viszonyítási alapot.

„A komoly sebek akár évek múltán is fájhatnak, s nem feltétlen azért, mert magán a személyen nem vagyunk túl, vagy vissza szeretnénk hozzá menni”

– ismertette.

A szakpszichológus azt látja, hogy az elvált felek túl hamar nyitnak a magány miatt, s nem adnak időt maguknak a személyiségfejlődésre, hogy érettebben, egészebben, a korábbi hibákból tanulva keressenek új párt.

A legértékesebb hozadék

– Figyelmeztető jel lehet, ha egy sokéves párkapcsolat után néhány hónapon vagy egy éven belül már keresgélünk. Ott valószínűleg a feldolgozás még folyamatban van. Persze vannak egyéni különbségek, inkább azt mondanám, nem kell elsietni semmit. Nézzünk rá azonban arra, mi miben fejlődhetnénk, mit csinálhatnánk másképp. Adott esetben lehet, hogy ehhez szakember segítsége is szükséges. De ez a legértékesebb hozadéka egy ilyen változásnak – a tanulságok – mutatott rá.

Új társ, gyermekkel

A válás sokszor jár csalódással, de vajon a házasságon belüli kudarcok mennyire vannak hatással új kapcsolatainkra? – Elképzelhető, hogy bizalmatlanabb, kiábrándultabb lesz az ember. Ez rosszul eshet valakinek, aki erre semmilyen okot nem adott. Azt javaslom, amíg az új partner nem ad okot bizalmatlanságra, addig próbáljunk meg jóhiszeműen hozzáállni. Ne romboljuk az új kapcsolatot régi tapasztalatok „kivetítésével”. De ez nem olyan egyszerű – sajnos mind elkövetjük ezt a hibát, akaratlanul is. Ha esetleg a másik jelzései alapján ez már nagyon megterhelő, akkor kérjünk külső segítséget – taglalta Knapek Éva.

A szakember tanácsa, hogy semmiképp se vegyük el az esélyt magunktól csak azért, mert esetleg a kiszemeltünknek gyermeke van.

– Elfogadni más gyermekeit vagy a saját gyermekeimet elfogadtatni, akár a családdal is, nagy falat. Megfelelő érettség kell hozzá, és még akkor is nehéz. Ez érzelmileg intenzív időszak, beszélgessünk róla nyíltan és higgadtan. A gyermekek egészséges lelki fejlődése is fontos szempont, sőt: nem jó, ha a partnerek jönnek-mennek az életükben. Csak akkor mutassuk be a párunkat, ha már tényleg elég komoly a dolog – hangsúlyozta.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Közös szabályrendszer

A legjobb ha már az elején van egy közös szabályrendszer, míg eközben az egyéb dolgok könnyedén kialakulhatnak. – Amit előre érdemes megbeszélni, azok a gyermekekkel kapcsolatos legfontosabb irányelvek: ki és hogyan neveli, viszonyul a gyermekekhez úgy, hogy senki se érezze kirekesztve magát, hiszen adott esetben új család születik. Ehhez mindenkinek be kell töltenie a megfelelő szerepét a családban. Ugyanakkor párról párra változni fog, ki mit tart fontosnak megbeszélni. Az érzékeny pontjainkat mindenképp érdemes előre tisztázni. És azt is, mi a hűség számunkra – zárta gondolatait.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában