Egészség

2020.08.20. 12:27

Mi kerüljön nyáron a tányérunkra?

Összefügghet a levertség és a fáradékonyság a helytelen táplálkozással.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Annak ellenére, hogy sokan a megszokottól eltérő módon, egyebek mellett otthonuk helyett nyaralójukban töltik el a forró hónapokat, érdemes figyelmet szentelni a megfelelő táplálkozásra. Mivel nyáron megugrik a hőmérő higanyszála, jobban tesszük, ha könnyed, hűsítő fogásokat választunk – mondta el a Naplónak Hojcska Noémi dietetikus.

Ne terheljük a gyomrunkat!

A szakember szerint a nehéz, a húsos, a füstölt vagy a zsíros ételek nehezítik az emésztést, ezért érdemes mellőzni a nyári étrendünkből ezeket. – Ne terheljük feleslegesen a gyomrunkat, az emésztésünket, hiszen sokkal fontosabb ennél arra odafigyelni, hogy ha sok napsugár éri a szervezetet, akkor megnő a C-vitamin-igény, valamint az antioxidánsokra is nagyobb szükség van. Ezeket többek között zöldségekkel és gyümölcsökkel lehet bevinni a szervezetbe, ezekből érdemes minél többet fogyasztani nyersen, salátákkal, főzelékként vagy párolt formában. A hőségben a fehérjebevitelt is emelni lehet, ajánlom a csirke, a hal, a pulyka fogyasztását, ezen túl pedig a savanyított tejtermékeket, amelyekből turmixot is készíthetünk – részletezte a dietetikus, hozzátéve, hogy hőségben a dinnye is elég vacsorára.

A fáradékonyság, a nehéz koncentráció összefügghet a helytelen táplálkozással, valamint a nem megfelelő folyadékfogyasztással. – Felnőtt embereknél, tizennégy éves kor fölött mintegy harminc milliliter folyadékra van szükség testsúlykilo­grammonként. Ha edzünk, vagy a szabadban, a napon töltjük a szabadidőnket, akkor többet izzadunk, emiatt pedig még az ajánlottnál is nagyobb mennyiségű, valamint jó minőségű folyadék fogyasztása ajánlatos. A cukros üdítők nem biztosítják azt az ásványianyag-bevitelt, amit a gyümölcslé vagy ásványvíz, ezért inkább az utóbbiakat ajánlom – fejtette ki a Napló érdeklődésére a specialista.

Sok esetben, főként a hölgyek fejében születik meg a vágy, hogy a régen várt nyaraláson karcsú alakkal és kifogásolhatatlan megjelenéssel vegyenek részt. A lapunk által megkérdezett szakember nem támogatja a kikapcsolódás előtti hetekben végzett gyors fogyókúrákat. – Semmiképpen nem javaslom azokat a módszereket, amelyekkel minimális idő alatt viszonylag nagyobb súlyt lehet veszíteni. A testsúly csökkentésének megvan a maga üteme, ez azonban lassú. Azt gondolom, hogy egészséges fogyni vágyók esetén heti 1 kilogramm mínusz elégséges eredmény – adott hangot vélekedésének Hojcska Noémi.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában