nem érdemes várni vele

2020.08.06. 13:10

Ha változik az anyajegy mérete, színe, vizsgáltassuk meg!

Az anyajegyek szűrését évente egy alkalommal ajánlott szakemberrel végeztetni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Évente egyszer mindenkinek ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni az anyajegyeit, azoknak pedig, akiknek volt a közvetlen családjában bőrrákos, félévente javasolt a szűrés – mondta el a Naplónak Varga Viktória bőrgyógyász.

Figyelmeztetett, mind a napozás, mind a szolárium használata káros lehet. – Az UVA- és UVB-sugarak hatására az anyajegyek csaknem 10 százalékából válik rossz­indulatú bőrrák, a káros ultraibolya sugarak ellen ruházatunkkal, illetve fényvédő krémmel tudunk védekezni. Az anyajegyek elváltozással jelezhetnek problémát, ezért érdemes rendszeresen figyelni azokat. A melanoma, vagyis a pigmentsejtes bőrrák mintegy 90 százalékban újonnan keletkezik, és azonnal daganatos elváltozásként indul. A rákos anyajegyek általában gyorsan nőnek, mintegy 3 hónap alatt megduplázódik a méretük, megváltozik a színük, és a szélük egyenetlenné alakul – mondta.

A napozás, valamint a szolárium is károsan hathat az anyajegyekre, éppen ezért, fontos, hogy megfelelően óvjuk bőrünket a káros sugaraktól. A megszokott, barna foltok a bőrön megváltozhatnak, ebben az esetben pedig mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Mint mondta, a nem melanomatípusú bőrdaganatok között van, amelyik egy kis sebre hasonlít, amely nem gyógyul be, vérezget, pörkösödik és lassan nő. – A napfény okozta jóindulatú daganatok, keratózisok, általában szürkésbarnák, szemölcsös a felszínük, laposak, elszarusodnak, vízben megduzzadnak, és könnyen leválik egy részük. Ezek azonban nem rosszindulatúak – tette hozzá.

Kell a vizsgálat

– Anyajegyszűrést évente egy alkalommal kell végezni, azonban akinek több mint száz anyajegye van, vagy volt a közvetlen családjában bőrrákos, annak félévente javasolt a vizsgálat. Amennyiben az anyajegy megsérült, vagy sérülésnek van kitéve, ha rosszindulatú daganatra utaló jeleket észlelünk rajta, ha esztétikailag zavaró vagy elváltozott, de még nem daganatos, akkor szükségszerű az eltávolítás.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában