a szakember szemével

2020.07.11. 07:30

Vajon létezik-e gyógyír a macskajajra?

A másnaposság betegségnek számít, ugyanis ez egy mérgezési állapot második szakasza.

Fotó: Illusztráció / Kiss Annamarie

Fejfájás, émelygés, étvágytalanság, rossz köz­érzet, fáradtság, alvászavar – a másnaposság tünetei sokak számára ismerősek lehetnek egy-egy kiadósabb italozást követően. Ráadásul gyomorfájdalom és nehezen szűnő hányás is kialakulhat, illetve van, akinek hasmenést indukál a nagyobb mennyiségű alkohol bevitele – osztotta meg a Naplóval dr. Vitális Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Gastroenterológiai nem önálló Tanszék adjunktusa.

– Egyesek feszültté válnak, mások álmosak lesznek. A másnapos ember gyakran verejtékezik. Ezek a beteg által megélt tünetek, de az említettek mellett előfordulhatnak olyanok is, melyekről az illetőnek nem feltétlenül van tudomása. Ilyen például a figyelem- vagy a memóriazavar is. Másnaposan megváltozhat az érzékelés, közlekedésnél hosszabb lehet a reakcióidő, akkor is, ha alkohol már nincs a vérben – tette hozzá.

Önmagában nem méreg

Kiderült, a másnaposság betegségnek számít, ugyanis ez egy mérgezési állapot második szakasza. Az alkohol önmagában nem méreg, a túlzott mennyiségben történő fogyasztása viszont azzá teszi. Méreggé válik az alkohol, ha egy férfi rendszeresen, naponta több mint 60 grammot, vagy egy nő több mint 40 grammot fogyaszt belőle. A 60 gramm alkohol kb. 1,1 dl erős pálinkának vagy kb. 1,1 liter 5 százalékos sörnek vagy 1 liter bornak felel meg. A szakember hangsúlyozta, a rendszeresen nem alkoholizálók esetén az egyszerre elfogyasztott nagy mennyiségű alkoholnak is mérgező hatása van. Az utóbbi esetben a mennyiség az egyéntől jelentős mértékben függ.

Dr. Vitális Zsuzsanna arra is kitért, hogy az egy nap alatt történő jelentős alkoholbevitelnek vannak azonnali és kissé hosszabb távú hatásai.

„Mindenki jól ismeri, a kezdeti, gátlást felszabadító, megnyugtató hatását, mely oldja a szorongást, a stresszt.”

Ez az alkoholnak a központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt alakul ki. Jelentősebb mennyiség elfogyasztása után az önkontroll csökken, majd elvész, romlik az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció, mely miatt a beszéd is megváltozik, érthetetlenné válik. Módosul a gondolkodás, majd végül eszméletvesztés jelentkezhet. Nagyon súlyos alkoholmérgezés esetén a légzésszabályozás károsodása miatt légzésleállást követően a beteg meghalhat – fogalmazott a szakértő.

A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében a mértékletességgel tehetünk a leginkább
Fotó: Illusztráció / Kiss Annamarie

Több tényezőtől függ

Hozzátette, az alkoholnak vízhajtó hatása van, emiatt, ha csak nem történik megfelelő mennyiségű, nem alkohol tartalmú folyadékbevitel, a szervezetben jelentős folyadékhiány alakul ki, melynek további hatásai vannak. Változik a hormonháztartás, a cukoranyagcsere, az életfontos ionok vérszintje. Mindezek befolyásolják a szervek működését. Az, hogy mekkora a másnaposság mértéke, függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és típusától. Emellett azonban jelentősége van a genetika által meghatározott kisebb anyagcsere-különbségeknek is.

„Az adott embernél a nagyobb dózis súlyosabb és elhúzódóbb tüneteket provokál, azonban az egyéni érzékenység különböző.”

Az észak-ázsiai emberek pl. nagyon rosszul tolerálják a viszonylag kisebb mennyiségű alkoholt is, mivel az alkohol lebontása bennük lassabban történik, és emiatt a közben keletkező acetaldehid szintje magassá válik. Kipirulnak, szaporává válik a szívműködésük, fáj a fejük. Ezek valójában az alkoholfogyasztást követően rövid időn belül bekövetkeznek. Egyéb embertípusokban, amennyiben ezek a tünetek észlelhetők, órákkal később jelennek meg, változó erősséggel. Sok esetben bennük is kimutatható volt az acetaldehidszint emelkedése, ami valószínűleg felelős a tünetekért – ismertette dr. Vitális Zsuzsanna.

– A másik tényező az alkohol típusa. Ez egyrészt az alkohol minőségét, tisztaságát jelenti, azt hogy mennyi benne a nem kívánt összetevő, pl. a metil-alkohol, mely kis mennyiségben nem okoz problémát, de a dózisától függően egyre jelentősebb mérgezési tünettel jár. Jelenti azonban azt is, hogy milyen fajta alkoholos ital fogyasztása történt, mert az ízvilágot, az ital jellegzetességét meghatározó, desztillálás és fermentálás kapcsán az italba kerülő járulékos összetevőknek is lehet kellemetlen hatása. Például a vörösborokban, konyakban több ilyen van, mint a vodkában – tette hozzá.

A bő folyadékfogyasztás is jó lehet

– Mivel a legtöbb emberben a másnaposság kialakulásában a szervezet folyadékvesztésének fontos a szerepe, bőséges (2-3liter) víz fogyasztása javasolt. Akkor is, ha az illető úgy érzi, hogy nem kívánja. Ez nemcsak a felborult folyadék­egyensúlyt rendezi, de segít a szervezetből eltávolítani az alkohol lebontása során keletkezett mérgező anyagokat is. Akinek hányingere, gyomortáji fájdalma van, sav­csökkentővel mérsékelheti a tüneteit. Fejfájás esetén Algopyrin, esetleg paracetamoltartalmú készítmény javasolt. Ez utóbbit azonban csak óvatosan szabad ismételni, mivel az alkohol érzékennyé teszi a májat a gyógyszer károsító hatásával szemben. Ha a hányás súlyos, infúzióra van szükség – válaszolta dr. Vitális Zsuzsanna.

A szakértő úgy véli, a macskajaj elkerülésére a legfőbb tanács a mértékletesség. A teljes lerészegedés az illetőnek és a környezetének is kellemetlen. Amennyiben az alkoholbevitel során, illetve még elalvás előtt jelentősebb mennyiségű vizet is iszunk, a kiszáradáshoz kapcsolódó anyagcserehatás és az általuk okozott tünetek is enyhébbek lesznek. Aki gyomorsavproblémákkal küzd, jól teszi, ha egy enyhébb savcsökkentőt vesz be az összejövetel előtt. Illetve jó tudni, hogy a cukor és a szénhidrát fogyasztása gyorsítja a méregtelenítési folyamatokat.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában