Egészség

2020.07.31. 17:49

Tudatosság a magas vérnyomás ellen

Tartós életmódváltással és odafigyeléssel csökkenthető a magas vérnyomás.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikus a Három generációval az egészségért II. országos családorvosi prevenciós programsorozatban tartott ingyenes előadást Debrecenben, az Ifjúsági Házban. A prezentáción kiderült, mire kell figyelnie annak, aki magas vérnyomással küzd. – A legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség a magas vérnyomás, ami előfordulhat, hogy tünetmentes. Az átlagos vérnyomás a 120/80 higanymilliméter vagy ennél alacsonyabb érték. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha 140/90 higanymilliméter feletti értéket tapasztalunk többszöri mérés alkalmával. Fontos felfedezni, hiszen nagyon sok káros következménye lehet a betegségnek – hangsúlyozta a táplálkozástudományi szakember. Kiemelte:

az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás, a cukorbetegség és az alkoholfogyasztás is negatív befolyásoló tényező lehet, éppen emiatt különösen fontos az egészséges életmód.

Étrenddel csökkenthető

– Csökkenteni kell a sóbevitelt, egészséges testtömeget érdemes tartani, több vizet és kevesebb kávét ajánlott fogyasztani. A tartós életmódváltás javulást eredményezhet, ennek azonban idő kell, legalább 3–6 hónap. Ha a testsúlyunkat 10 kilogrammal csökkentjük, akkor a vérnyomás 5–20 higanymilliméterrel kevesebb lehet, ha pedig a sófogyasztást 5 gramm/nap alatt tartjuk, akkor akár 2–8 higanymilliméterrel is visszaeshet a vérnyomás mért értéke – ismertette Pecséri-Baranyi Szilvia.

Pecséri-Baranyi Szilvia | Fotó: Kiss Annamarie

– A boltok polcain különböző sófajtákkal találkozhat a vásárló, többek között klasszikus konyhasó, tengeri, Himalája-, jódozott és fekete só közül választhat a vevő. Ha vérnyomásproblémánk miatt szeretnénk odafigyelni a sóbevitelre, akkor mindegy, melyiket választjuk, a lényeg a kevesebb fogyasztás. Nagyon szeretjük a sót, az ajánlott napi 5 gramm, azaz egy teáskanál só helyett átlagban 17 grammot fogyasztunk. Kaphatók csökkentett nátriumtartalmú sók az üzletekben, ezeket érdemes választani. Emellett fontos odafigyelni arra is, hogy az ételízesítők, a kenyérfélék, a húskészítmények, a sajtok, a mirelit termékek, a konzervek is tartalmaznak sót, ezeket is számításba kell venni, ha a napi bevitelt vizsgáljuk.

Kóstolás után sózni

Érdemes fűszerekkel ízesíteni, friss alapanyagokból gőzben, zöldséglében, sütőzacskóban, teflonban vagy alufóliában főzni, hiszen így megmaradnak az aromák – emelte ki a szakember, hozzátéve: mindig kóstolás után sózzuk az ételt. Mivel nem könnyű hozzászokni, fokozatosan érdemes csökkenteni a sózást. Néhány hét kitartó odafigyelés eredménye, hogy nem érezzük ízetlennek az ételeket.

Kevesebb koffein

Világszerte az emberek 80 százaléka voksol a népszerű fekete ital mellett, mintegy 800 milliárd csésze fogy belőle évente. De nemcsak a kávé, hanem a tea és a kakaóbab, ennélfogva a csokoládéféleségek is tartalmaznak koffeint. – Hatására fokozódik az anyagcsere, megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, emiatt erre is figyelmet kell fordítani.

A legújabb ajánlások szerint magas vérnyomásos betegeknek is szabad napi egy csésze kávét elfogyasztani, ha az nem okoz panaszt. Érdemes azonban a gyengébbre főzött, tejjel készített változatokat előnyben részesíteni. Ha a reggelt egy friss kávéval indítottuk, délután inkább teával élénkítsük a szervezetünket, azonban ebben az esetben sem szabad megfeledkezni a koffeintartalomról, így a feketetea-alapú készítmények helyett inkább a valódi gyümölcsből készült teát válasszuk – tette hozzá a dietetikus.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában