jegyzet

2020.07.06. 20:00

Mindent eldöntő

Nagy Emese

Okostelefon, lapos tévé, irányítható repülőtárgyak: mire lenne szüksége egy gyermeknek, ha ez az összes az övé lehet? Akár egy szóba is tömöríthető mindaz, amire egy gyerkőc vágyik: család! „Elvonulhatunk” egy olyan vizuális világba, ahol izgalmak és fordulatok várnak, az mégse lesz olyan emlékezetes, mint az, amikor körülülhetünk egy bogrács­ban rotyogó ételt. Minden nebuló, tizenéves átesik a neki szegezett legkínosabb kérdéseken: ki tetszik az oviban? Láttam, hogyan néztél arra a kislányra, van köztetek valami? Valld be, jártok! A hirtelen sokk után jön a megszokott elpirulás, amin egy jó nagyot nevet a család. Abban a pillanatban legszívesebben elsüllyednénk, de közben tudjuk: ennek itt az ideje, mindenki átesik rajta!

Szeretet, otthon, menedék és még sorolhatnánk, hogy mi mindent is rejthet az a bizonyos család szó, mégis sokszor elfeledkezünk valódi „arcáról”. Aki családban nőtt fel, az tudja, milyen faágon lógva várni a nagymamát, aki kezében meleg kaláccsal bicegve kelt útnak, hogy mosolyt csaljon unokái arcára. Többeknek nem adatik meg, hogy édesanyjuk mögött a kisülésben ülve, kedvenc plüssüket szorongatva ismerjék meg a világot. Pedig váltig állítom, sokkal jobb, mint egy autóból kitekinteni, aminek még az ablaka is fel van húzva. Egy ’92-es évjáratú felnőtt tudja, mit jelent a következő: apa, átmehetek a szomszédba? – amire hamar érkezik a mindent eldöntő válasz: kérdezd meg édesanyád! – feleli az apuka.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában