otthoni menedék

2020.07.24. 19:13

Miben rejlik az otthonos kert titka?

A legnépszerűbb átalakítási munka elhanyagolt, gazos kertből mesés udvart varázsolni.

Fotó: Dénes Krisztián-archív

Egy kertes ház lelke az udvarban rejlik, hiszen ide ülhet ki a tulajdonosa munka előtt egy kávéra, vagy egy hosszú nap után relaxálni. – Egy otthonos és tökéletes kertet mindenképpen egy átlagos méretű gyepfűvel, rengeteg fával és cserjével képzelek el – mondta el a Napló érdeklődésére Dénes Krisztián kertész, kertépítő.

– Ha ez az alap megvalósul, lehet díszíteni különböző virágos részekkel. Számomra az számít szépnek, ahol minden évszakban valamilyen növény megmutatja a pompáját, tavasztól őszig különböző időszakokban virágzik, így hasznosnak is lehet nevezni – részletezte.

Praktikus is lehet

A kert többnyire nemcsak fűből és virágokból áll, különböző praktikus és látványos elemekkel lehet feldobni. – A gyermekek részére ki lehet alakítani egy kisebb játszóteret vagy csúszdás homokozót. Az udvar nagyságától függően lehet díszíteni medencével, kerti tóval vagy egy csobogóval. Ha a tér nagysága nem engedi meg, tökéletes megoldás lehet egy kőből kirakott szakasz, ami patak vagy folyó benyomását kelti, ez feldobja a kinti közeg hangulatát. További díszítő­elem lehet egy sziklakert vagy fűszerkert is, amik a háziasszonyok számára a szépségük mellett praktikusak is – részletezte a szakember.

Egy kert gondos ápolásával együtt is számtalan probléma felmerülhet, mégis a leggyakoribb, hogy nem tervezik meg előre azt, hogy a növények mekkorák lesznek „felnőtt korukban”, így később rendbe kell tenni őket, mert a számukra kialakított hely szűkre lett szabva. – Ha egy sövényt nem kezdenek el időben nyírni, alulról felkopaszodik, és ezt orvosolni kell – mondta a kertépítő. – Apró kis javítandó hibák szoktak még fellépni, amiket idővel helyre kell hozni; mint például, hogy a növényeket előszeretettel rossz helyre ültetik, és nem veszik figyelembe, hogy a napos vagy az árnyékos helyet szeretik-e – mutatott rá.

Igazi fű a mű helyett

Gyakran kérnek műfüvet az igazi helyett teraszokra, sziklakertekhez vagy minigolfpályákhoz. – A műfüvet semmiképp sem ajánlom a növekvő igény ellenére sem, hiszen műanyagból van, ami így is elárasztja a világot – jelentette ki Dénes Krisztián. – Sokan úgy gondolják, hogy ha leteszik a műfüvet, nem kell vele foglalkozni és jó lesz, de akármennyire is furán hangzik, ahhoz, hogy normális állapotban legyen, öntözőrendszerre van szükség – hangsúlyozta.

– Nyaranta hetvenfokosra is felmelegedhet, amire nem szívesen engednénk rá sem a gyereket, sem az állatokat, ezért karban kell tartani, és ipari porszívóval rendszeresen takarítani, valamint mosni. Továbbá, az igazi fű oxigént is termel, van látszata, érezhetően élő növényről van szó, annak ellenére, hogy a gyeppel is sok a teendő, természetbarátabb – fűzte hozzá.

Átalakítási folyamatok

Dénes Krisztián elmondta, hogy megválogatja a vevőkörét, mivel számára nem az a cél, hogy minél extrémebb legyen egy kert, hanem inkább a fenntarthatóság. – Nem egy eldugott helyre szeretnék csodakertet építeni, hanem egy rendezett, gondozott udvar átadására törekszem minden esetben – vallja. – A legnépszerűbb átalakítási munka, hogy elhanyagolt, gazos kertből, nem feltétlen gyönyörű golfpályát kell csinálni, szimplán csak be kell füvesíteni, magokat elvetni, a szélekre szegélyeket és ágyásokat készíteni. Utóbbiakat tovább lehet díszíteni sövénynövényekkel, valamint, amióta az emberek rájöttek arra, hogy a nyári hőség miatt fontos az árnyék, így egyre jellemzőbb a hűst adó díszfa vagy gyümölcsfa igénye, emellett pedig további dísznövények, virágok és fűszernövények termesztése egyaránt – mutatott rá. – A folyamatokra fordított idő az a tényező, amit nem lehet konkretizálni, mivel az igénytől függően egy naptól hónapokig terjedhet szerteágazóan – tette hozzá.

Ha a gyep sárgul a pompázó zöld szín helyett, annak hátterében számos tényező állhat. – Beszélhetünk víz- vagy tápanyaghiányról, rosszabb esetben gombás megbetegedésekről, de nem hagyható ki a sorból az állati kártevők miatti betegség sem – részletezte a kertépítő. – A cserebogár és a lótetű előszeretettel rombolja kertünk egészségét – mondta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában