nyáron se hanyagoljuk

2020.07.03. 15:41

A nyelvtanulás nem olyan mint a biciklizés: elfelejthetjük a tanultakat

A középiskolásoknak és egyetemistáknak van a legnagyobb szükségük a folyamatos nyelvtanulásra.

A középiskolai angolórák sok esetben nem bizonyulnak elégnek, az egyetemisták pedig mire eljutnak a diplomaszerzésig, teljesen kiesnek a rutinból. Sepovics Anett angolmagántanár elmondta, hogy hetente tíz diákja van, akik közül mindenki addig marad, amíg el nem éri a végső célját, legyen szó nyelvvizsgáról, érettségiről vagy éppen egy állásinterjúról.

– Öt éve tanítok angolt, előfordul olyan is, hogy valakivel nem egyeznek az elképzeléseink, ebben az esetben nem marad nálam, de a többséget mindig eljuttatom a felvázolt célig – tette hozzá.

Hiányos tudás

A nyelvvizsga teljesítése miatt kezdenek el többségében a diákok angolórákat venni, amit vagy az érettségi vagy a diploma megszerzése követel meg.

„A legnagyobb harcot a nyelvtannal vívják meg a tanulók, azt gondolom, hogy a középiskolában nem kapják meg az elegendő tudást, az egyetemisták pedig mire a diplomaszerzéshez érnek, évek óta nem tanulják az angolt, és a rájuk helyezett teher miatt sokszor elhanyagolják a különórákon kapott házi feladatokat, ami gátolja őket a fejlődésben.”

– A nyelvtanulás nem olyan, mint a biciklizés: ha nem fektetnek bele energiát és időt, látványos romlás következik pár hónapon belül – mutatott rá.

A magántanár szerint a nyári nyelvtanulás nagyon nehéz kérdés, mert a szünet alatt nem fordítanak rá időt a diákok, egyfajta büntetésnek érzik azt, hogy foglalkozzanak vele. – Szórakozásképp kell megközelíteni, fontos, hogy kikapcsolódásnak fogják fel az angol nyelv tanulását – hangsúlyozta Anett.

– Kulcsfontosságú, hogy nyáron sem szabad elhanyagolni az idegen nyelvet, azonban csak azoknak ajánlom az aktív nyári angolozást, akiknek fontos a nyelvvizsga mihamarabbi megszerzése. Akiknek nem létfontosságú, azt javaslom, hogy a filmeket ne szinkronizáltan nézzék, hallgassanak külföldi zenét, keressék meg az érdeklődési körüknek megfelelő youtuberek csatornáit, azoknak pedig, akik igazán bátornak és elég elvetemülnek érzik magukat, angol nyelvű könyvek olvasását tanácsolom – hangsúlyozta.

Egyénre szabottan

Az órákat minden esetben egyénre kell szabni, nincs két egyforma ember, így mindenkinél speciális módszert kell alkalmazni. – Lehetetlen felállítani egy sablont, és aszerint oktatni mindenkit. Vannak átfedések, könyvek, amiket több emberrel is szükséges átnézni, de a tananyag és haladás üteme a tanuló életkorától is függ – mondta az angoltanár. – Mindenkinek másképp fog az agya, mindenkit más téma érdekel, és nekünk, tanároknak meg kell találni ezeket az érdeklődési köröket, majd beépíteni az órákba – fogalmazott végezetül Sepovics Anett.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában