hogyan segíthetünk nekik?

2020.07.03. 15:22

A kutyákat is megviseli a nyári hőség

A hőségben a kedvenceink ugyanúgy szenvednek, ezért fokozottan oda kell rájuk figyelni.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Tóth Ádámot, az E-pet kisállat-kereskedés szakemberét kérdeztük: mi a teendő kánikula idején? Mit tehetünk azért, hogy kisállataink is átvészeljék a nyári hónapokat?

– Mindannyian tudjuk, hogy a folyadékbevitel minden élőlény számára elengedhetetlen, ezért, ha sétáltatni visszük a kutyusunkat, akkor mindig legyen nálunk víz, hordozható kisállatitató. A nagy hőségben soha ne vigyük el még egészségügyi sétára sem a négylábúakat, kizárólag a reggeli, illetve a késő délutáni órákban. Déltájt van a legmelegebb, a kutyusok a bőrükön keresztül kis mértékben tudnak párologtatni, ezért hamar felforrósodhat a testük, ami akár hőgutához is vezethet. A tartósan fennálló meleg miatt az aszfalt is hamar felforrósodik, így a négylábúak könnyen meg tudják égetni a tappancsaikat, ezért sem szabad „csúcsidőben” az utcára vinni őket, nagyon érzékeny ezen bőrfelületük, súlyosan is megsérülhetnek – hívta fel a figyelmet elöljáróban Tóth Ádám.

Fotó: Molnár Péter

Ne hagyjuk az autóban!

Ügyelni kell rá, hogy a melegebb órákban semmiképp ne tegyük ki a kutyusokat erős fizikai terhelésnek, továbbá ne felejtsük őket az autóban, akkor sem, ha „csak” egy kis időre hagynánk magukra kedvencünket.

– Gyakorlatilag üvegházhatás érvényesül az autóban, az üvegen keresztül nagyon gyorsan fel tud melegedni a jármű, ezért 10-15 percre sem ajánlatos magukra hagyni az állatokat. Azt gondolnánk, otthonunk területén biztonságban tudhatjuk kedvenceinket, azonban ugyanúgy ügyelni kell rájuk, biztosítani számukra olyan helyet, ahol árnyékban lehetnek. Ezért is fontos, hogy a kutyaház mozdítható legyen, mert mindig meg kell keresni a hűvösebb „sarkokat”, ahol a kutyus megpihenhet. A száraz­eledelt ajánlom, eleve nem vagyok „konzervpárti”, viszont nyáron még inkább ellenzem: a táp és a bőséges folyadék a legjobb választás! – nyilatkozta a Naplónak.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában