receptekkel

2020.05.12. 19:02

Nosztalgia: terítéken a menza ízei

Olcsó, finom és nem utolsósorban, könnyen elkészíthető ötleteket mutatunk.

Fotó: Shutterstock

A legtöbbünknek komoly fejtörést okozhat (és okoz is), mi kerüljön nap mint nap az asztalra. Sokunknak vannak bevált receptjei, ám egy idő után azon vehetjük észre magunkat, hogy ugyanazon ételek körforgásából merítkezünk. S habár a konyhai sürgés-forgásnak megvan a maga szépsége, a dolgos mindennapokon igyekszünk olyan receptek közül válogatni, melyeket könnyen és gyorsan készíthetünk el. És tegyük a szívünkre a kezünket, az is megesik olykor-olykor, hogy megrendeljük az ebédünket, hiszen pár kattintás és néhány perc alatt pofonegyszerűen csillapíthatjuk éhségünket. Ez a megoldás azonban hosszú távon nem kedvez a pénztárcánknak. Éppen ezért a következőkben olyan recepteket mutatunk, melyeket olcsó és egyszerű alapanyagokból, könnyedén elkészíthetünk, vagy nem utolsósorban, mással is foglalkozhatunk, miközben ebédünk a gáztűzhelyen rotyog.

Talán ezek a tipikusan menzás ételnek nevezett finomságok, amik közül egészen biztosan mindenkinek megvan a saját kedvence, és persze biztosan van köztük olyan is, amitől feláll a szőr a hátakon.

A jolly joker

Talán joggal mondhatjuk, hogy a gasztronómia egyik legkedveltebb alapanyaga nem más, mint a krumpli. A sokak által csak pityókaként vagy kolompérként emlegetett, keményítőben gazdag gumó méltán viselheti a jolly joker címkét, ugyanis felhasználásának se szeri, se száma. Sütve és főzve is fogyasztható, ráadásul fő­ételként vagy desszertként egyaránt finom csemege. Nagy előnye, hogy könnyen beszerezhető, és azért, hogy egy laktató finomság elkészüljön belőle, nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. Nem véletlen született meg az a mondás, hogy a burgonya a szegények eledele.

Tészta, te csodás!

Szintén percek alatt ízletes teríték varázsolható az asztalunkra, ha a száraztésztát vesszük alapanyagul. Ezeket mindenféle formában megvásárolhatjuk, de aki igazi konyhatündér, otthon maga is elkészítheti. Kedveljük a tésztát, mert édesen vagy sósan is ehetjük, az ízvariációknak pedig tényleg csak a képzeletünk szab határt. Ha pedig az előző alapanyagunkkal, a burgonyával „házasítjuk”, akkor a „szerelemgyerekük” a mennyei krumplis tészta lesz. A repetázás garantált.

Mindig legyen otthon

Nem hiányozhat a kamránkból a tej és a tojás sem. Talán az egyik legszebb dolog, ami a tejjel történhet, ha tejbegrízt készítünk belőle. Minden a helyes arányokon múlik, ki-ki kedvére készítheti sűrűbbre vagy folyósabbra. Arról viták folynak még, hogy mennyire szentségtörés a kakaót vagy fahéjat belekeverni, de ez legyen a legkisebb gondunk, ha éppen korog a gyomrunk. A tojás „újjászületésének” szintén megannyi lehetősége van, az egyszerűbb reggeliktől kezdve, a levesen keresztül, a főételeken át szinte minden desszert alapanyaga is egyben.

Olcsó húsnak híg a leve...

Csak hogy ne érje szó a ház elejét, essen néhány szó a húsokról is. Arra figyeljünk, hogy mindig friss és minőségi alapanyagot vásároljunk, és ha nem készítjük el rögtön, fa­gyasszuk le. A legegyszerűbben elkészíthető például a darált hús, ami a bolognai egyik fő összetevője, de számos más variációt is „rittyenthetünk” belőle percek alatt. A karaj és a csirkemell szintén jó választás, ha rövid időn belül szeretnénk valami finomságot kreálni.

VK

Receptek

Egyszerű paprikás krumplis tészta

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma (nagyobb)

5 dkg zsír (vagy 0,5 dl olaj)

2 tk. pirospaprika

1 kg burgonya

bors

25 dkg kockatészta

Elkészítés:

A hagymát kockára vágva a zsíron világosra pirítjuk, hozzátesszük a pirospaprikát, a kockára vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd sóval, borssal ízesítjük, és lassú tűzön megfőzzük.

Amikor már puha, összetörjük villával vagy burgonyatörővel, de úgy, hogy kissé darabos maradjon, ne legyen teljesen pépes.

A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró vízben kifőzzük, majd hozzákeverjük tört burgonyához, és lefedve pár percet pirítjuk. Tálaláskor ízlés szerint borsozzuk.

Ehhez az egyszerű, de nagyszerű ételhez csemegézhetünk valamilyen savanyúságot is, csemege­uborkával például kiváló párost alkotnak.

Fotó: Shutterstock

Hideg meggyleves

Hozzávalók:

1 kg meggy

20 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 darabka fahéj

4-5 szem szegfűszeg

1 dl vörösbor (el is hagyható)

1 dl tejszín vagy tejföl

pici liszt

a díszítéshez tejszínhab

Elkészítés:

A leszárazott, megmosott, kimagozott meggy 2/3 részét feltesszük főni annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citrom lereszelt héját. A főzővízbe tesszük a vörösbort is. Amikor a meggy megpuhult, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a maradék meggyet, 1-2 percig forraljuk, majd tejszínes vagy tejfölös habarással sűrítjük.

Paradicsomleves betűtésztával

Hozzávalók:

2 ek. olaj

1 db vöröshagyma

1 db zellerszár

1 tk. cukor

7 dl passzírozott paradicsompüré

1,5 dl zöldségalaplé

bors

egy marék betűtészta

Elkészítés:

Egy fazékban kevés olajon megfuttatjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és zellerszárat, majd ha már kezd kissé pirulni, rászórjuk a cukrot, hogy karamellizálódjon. Ezután beleöntjük a passzírozott paradicsompürét, és felöntjük a zöldséglevessel. Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd egy botmixer segítségével átturmixoljuk, hogy teljesen homogén legyen a leves. Sós vízben kifőtt betűtésztára merjük.

Paradicsomos káposzta

Hozzávalók:

1 kg fejes káposzta

1 fej vöröshagyma

5 dkg cukor

1 tk. só (ízlés szerint)

1 tk. őrölt fűszerkömény

3 ek. napraforgó olaj

1 dl víz

1 ek. finomliszt

5 dl paradicsomlé

Elkészítés:

A káposztát és a vöröshagymát felszeleteljük. A cukrot megolvasztjuk, rádobjuk a káposztát és a hagymát. Sózzuk, megszórjuk köménnyel, hozzáadjuk az olajat, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Meghintjük liszttel, pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével, és a szükséges mértékben vízzel hígítjuk. Ha kell, utána ízesítjük. Jól kiforraljuk. Sült oldalassal vagy fasírttal tálaljuk.

Grízes tészta őszibarackkal

Hozzávalók:

20 dkg széles metélt tészta

1 db. őszibarackkonzerv

3 dl búzadara

kökénylekvár

porcukor

olaj

Elkészítés:

Az enyhén sózott búzadarát állandó kevergetés mellett megpirítjuk. Amikor pirulni kezd, alacsony hőfokon pirítjuk tovább, mert hamar megég. Levesszük a tűzről, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy kissé ellepje. Összekeverjük, majd lefedjük, hogy a gőzben megpuhuljon. A tésztát forrásban lévő sós vízben, olajat is hozzátéve al dentére megfőzzük. A tálalótálba tesszük a megpuhult búzadarát, és megszórjuk porcukorral, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a leszűrt tésztát, amit nem öblítünk át hideg vízzel. Összeforgatjuk a darával. Tálaláskor őszibarackot és kökénylekvárt adunk mellé.

(mindmegette.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában