Fontos a mentális egészség

2020.05.03. 13:37

„Ne legyen hiúsági kérdés, hogy ki hív fel kit”

A mélyebb nézeteltéréseket ne a jelenlegi helyzetben vitassuk meg, vigyázzunk egymásra!

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Napjainkban nem egyszerű baráti, családi kapcsolatainkat ápolni, a „kötelező” távolságtartás miatt nem ritka, ha idősebb szeretteink egyedül maradnak, azonban tehetünk érte, hogy ne magányosan éljék a mindennapjaikat.

„Az új típusú koronavírus-járvány miatti szabályok, óvintézkedések betartása elengedhetetlen, ám arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a fizikai távolságtartással együtt járó, fokozott elszigeteltség minden korosztály számára terhet jelent”

– kezdte a Napló tájékoztatását Sándor Alexandra Valéria életviteli tanácsadó.

Őszinte érdeklődés

– Ez fokozottan érvényes az idősebbekre, akiket az elszigeteltség egyébként is nagyobb mértékben sújthat. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek milyen mennyiségű és minőségű emberi kapcsolat ideális: vannak, akik sok emberrel körülvéve érzik jól magukat, míg mások nagyon szeretnek egyedül lenni. A lényeg, hogy mindenki tudja, mi a legkomfortosabb a számára, s mennyi társas érintkezésre van szüksége a jólléthez. Ilyen veszélyhelyzethez azonban, mint a mostani, nem könnyű alkalmazkodni, így még fontosabb, hogy fokozottan figyeljünk magunkra és egymásra. Mindenkinek jólesik, ha őszinte érdeklődéssel legalább naponta egyszer megkérdezik tőle, hogy van, és persze az is, ha ebből olykor egy hosszabb, tartalmas beszélgetés alakul ki – fűzte hozzá.

A társasági élet hiánya

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az idősebb korosztály most még több figyelmet és törődést igényel; nem csupán a fizikai veszélyeztetettség miatt, hanem a mentális egészségük megőrzése érdekében is. – Nehéz helyzetbe kerültek azok is, akik eddig pezsgő társasági életet éltek, nyugdíjasklubba jártak, csoportosan kirándultak, túráztak, hiszen ezek az összejövetelek most bizonytalan időre szünetelnek, és a közös tervek meghiúsulása is egyfajta krízist jelenthet. Sokaknak azonban egyedül a család, a gyermekek és az unokák jelentetik a társaságot, akikkel – hacsak nem egy háztartásban élnek – most egyáltalán nincs lehetőség a találkozásra – hangsúlyozta.

Engedjük el a sérelmeket!

Az életviteli tanácsadó néhány ötletet osztott meg a Naplóval, amelyek talán segíthetnek az időseknek abban, hogy könnyebben átvészeljék a jelenlegi állapotot. A minőségi időtöltés a családdal és barátokkal mindig jót tehet a lelkünknek. – Fontos lenne, hogy az idősebb korosztály ne maradjon ki a nagy pillanatokból, ünnepekből, a fontos beszélgetésekből. Ez csökkenti a szorongást és a stresszt. Telefonon vagy videóhívás segítségével most is megoldható mindez. A mélyebb nézeteltérések megvitatására lehetőleg ne a mostani időszakban kerüljön sor, sőt: inkább engedjük el a sérelmeket, hiszen elég a közös külső „ellenséggel”, a vírussal megbirkózni.

„Most az a fontos, hogy ebben a tekintetben mindannyian egy oldalon állunk, egymás sorstársai és szövetségesei vagyunk. Ne legyen hiúsági kérdés, hogy ki hív fel kit: aki beszélni szeretne a másikkal, ragadjon telefont, és kész”

– hívta fel a figyelmet.

Fizikai aktivitás

– Minden nap izgalmas feladatokat tartogat. Tennivaló mindig akad. Még a legapróbbnak tűnő teendők is segítenek a mentális egészség megőrzésében: a lényeg, hogy összpontosítani kelljen valamire, még ha csak rövid ideig is. A kertészkedés, a takarítás és a sütés-főzés mind ilyen tevékenység – tette hozzá.

A szakértő úgy véli, kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van. Ebben a feszültséggel teli időszakban fontos, hogy mindenki csináljon valami olyat, amit szeret, ami örömet és sikerélményt nyújt. – A kézimunka, bármilyen társas- vagy kártyajáték (akár számítógépen), a sakk, az olvasás, a zenehallgatás vagy a finom receptek megosztása egytől egyig ilyen. A kevesebb unalom egyenlő a kevesebb stresszel. A fizikai aktivitás szerencsére akár a négy fal között is megőrizhető: a tagjaink átmozgatása, egy kis torna, nyújtás vagy biztonságos helyen történő séta hozzájárul a boldogsághormonok termelődéséhez és a testi-lelki egészség megőrzéséhez. Fontos, hogy a fő örömforrás semmiképpen ne az evés legyen – nyomatékosította végül.

Kevesebb feszültséggel!

A hírek többsége most érthető módon a járványról szól. Korábban is igaz volt, hogy a szükségesnél sokkal több információ ért bennünket, most pedig különösen. – Érdemes korlátozni a hírek mennyiségét, például naponta egy napilap áttekintése és egy híradó megnézése bőven elég. Ha nem folyton a járvánnyal kapcsolatos hírekkel foglalkozunk, csökken a félelem- és a feszültségérzet, így a szeretteinkkel való kapcsolattartás mellett ezzel sikerülhet a lehető legjobban megőriznünk a normalitást az életünkben – mondta Sándor Alexandra Valéria.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában