defibrillátort kaptak

2020.03.03. 18:06

A hozzá nem értők is életet menthetnek az új eszközökkel

Több életmentő defibrillátort is átadtak az egyetem jóvoltából.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Három éve indította el a Debreceni Egyetem azt a kezdeményezését, amellyel példát szeretne mutatni a hazai felsőoktatási intézményeknek, illetve a hazai sportegyesületeknek abban, hogy minden egyes sportlétesítményben legyen egy rendelkezésre álló defibrillátorkészülék, arra az esetre, ha tragédia következne be – jelezte nyitóbeszédében Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója kedden a DE Sporttudományi Oktatóközpont épületében. Ezt a folyamatot erősíti az, hogy most már a gyakorlóiskolákban is elhelyeznek egy ilyen újraélesztő készüléket.

Az átadott berendezések félautomaták: olyan szoftver található bennük, amely a laikusok számára is megkönnyíti a használatát. Az eseményen az érdeklődő résztvevők részletes bemutatót kaptak a defibrillátorok helyes alkalmazásáról.

Az életmentő eszközöket – melyeket a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolában, illetve a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában helyeznek el – az intézmények vezetői kedden a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában vehették át.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika igazgatója az eseményen kiemelte, hogy az átadó illeszkedik abba a több éves munkafolyamatba, amelyet a sürgősségi orvostani tanszék is elkezdett: miszerint fontos, hogy minél fiatalabb korban felismerjük a szakszerű újraélesztés fontosságát.

– A tanszékünkön nemcsak az orvostanhallgatók és orvosok képzését folytatjuk az újraélesztés irányába, hanem kiterjesztettük a laikusok számára is, és büszkén mondhatom, hogy az elmúlt években már nemcsak általános iskolások és gimnazisták, valamint tanárai vettek részt a különböző képzéseinken, hanem óvodákból is érkeztek ifjú tanulni vágyó résztvevők – mondta Szabó Zoltán.

Nélkülözhetetlen a rosszulléteknél

Az eseményen elhangzott, hogy Magyarországon évente 25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban. A hirtelen halálesetek hátterében szívritmuszavarok állnak többnyire. Két olyan ritmuszavar van, amelynek fellépésekor tulajdonképpen azonnali keringési összeomlás és halál következhet be. A ritmuszavarok megszüntetésében és a keringés stabilizálásában egyedüli, életmentő lehetőség a defibrillátor használata. Minden olyan megkezdett újraélesztés, amely súlyos ritmuszavar miatt történik, és kezelésekor nem használnak defibrillátort, életveszélyes lehet, hiszen a javulási esély 7-10 százalékkal csökken percenként. Ez azt jelenti pontosan, hogy ha nem használjuk a készüléket a tragikus eset bekövetkeztekor, akkor akár egy 10 perces újraélesztés teljes sikertelenséggel zárulhat, bármennyire is jók vagyunk a technikájában.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában