finomat, minimális zsiradékkal

2019.12.25. 12:16

Ne a puffadásról szóljon az ünnep

A karácsonyhoz hozzátartoznak az egészséges, bőséges lakomák is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, s barátait. Akkor ússzuk meg lelkiismeret-furdalás, és testsúlynövekedés nélkül az ünnepeket, ha az egyes napokon arra a négy kérdésre, hogy mit, mennyit, mikor és hogyan együnk helyes választ adunk az étkezéseink során.

– Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a „huszadik fogást” is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy az ételek, akár falatkák formájában is, jól adagolhatók legyenek – hangsúlyozta Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ápolási Igazgatóság Egyetemi Dietetikai Szolgálat vezetője, emellett azt tanácsolta: készítsünk nagyon pici töltött-káposztákat, illetve a vékonyra vágott szelet húsok is csak két ujjunkat borítsák be, és ne a tenyerünket, valamint a kocsonyát kicsi kompótos tálkákban dermesszük és sütik terén is inkább apró, de mutatós kis kockákkal kápráztassuk el szeretteinket, mint önálló fogásnak is beillő tortaszeletekkel.

Egészségesebb megoldások

Nemcsak a kisebb adagokkal tudunk energiát megspórolni, hanem azzal is, ha bevásárlásunk alatt a nyersanyag-válogatásnál körültekintőek vagyunk. – Ha nem akarunk energia dús ételeket készíteni, válasszuk a zsírszegényebb húsokat, tejtermékeket és a gabonatermékek közül a teljes kiőrlésű lisztből készülteket, valamint a desszertek esetében részesítsük előnyben a gyümölcs- és tejalapúakat a vaj- vagy margarinkrémesekkel szemben. A mákos- és diós bejgli energiatartalmát is hatékonyan csökkenthetjük, ha a töltelék nagy részét párolt alma alkotja – hívta fel a figyelmet az ételek elkészítésénél Szalayné Kónya Zsuzsa, hozzátette: fogyasszunk az ünnepek alatt is óránként 2-3 deciliternyi csapvizet, mellyel a legegészségesebb megoldást biztosítjuk a szervezetünk számára a folyadékigényünk lefedéséhez.

Kevesebb kalória

A dietetikus elmondta, hiába vettük meg például az alacsony energiatartalmú halat, ha rántott hal formájában, kiegészítve sült burgonyával és tartármártással tálaljuk fel az ünnepek alatt. A bő olajban, vagy zsírban sütéssel készült ételekkel hosszú órákon keresztül küzd a szervezetünk, mire hozzálát az érdemi emésztési folyamatokhoz.

– Olyan ételkészítési eljárásokat kell alkalmazni, melyek során minimális zsiradékot használunk fel. Például tejföl helyett kefires, vagy joghurtos habarást alkalmazunk vagy a saját anyagával sűrítjük be az ételeket. Több száz feleslegesen bevitt kalóriától szabadítjuk meg a szervezetünket akkor is, ha a salátáink önteteit egy kicsit megváltoztatjuk – fogalmazott a szakértő. A hagyományos majonéz és tejföl alapú mártások, és öntetek helyett használjunk ízesített joghurtokat. Egy pohár natúr joghurtba keverjünk például bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, majorannát, pici fokhagymaport, pici sót és borsot, s már kész is a fűszeres öntet. A zöldségeket ne csak salátákhoz használjuk fel, hanem köretek mellé is. Például pirított-, párolt-, tepsiben sült rakott zöldségek kerüljenek a tányérra a fél adagnyi rizsköret, vagy burgonyapüré mellé.

Figyeljünk az érzékenyekre is

Fontos, hogy a menü elkészítésénél a diétára szorulók igényeit is vegyük figyelembe. Cukorbeteg számára készítsünk édesítőszerrel desszertet, epebetegek számára gondoskodjunk olyan ételekről, amelyek elkészítése során mellőztük az erős fűszereket, illetve a bő zsiradékban történő sütést, és ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! A mozgás fokozza az alapanyagcserét, kedvezően hat a zsírraktárak csökkentésére. Izmaink működése szükséges a zsírbontáshoz és más különböző anyagcsere-folyamatokhoz. Jó lenne, ha az ünnepek alatt is, minden nap beiktatnánk az életünkbe legalább egy fél órás intenzív gyaloglást – mondta el a szakértő, aki úgy fogalmazott az ünnep ne gasztronómiai megpróbáltatásokról, puffadásról, feszülő szoknyákról, és lepattanó nadrág gombokról szóljon, hanem a meghittségről, a boldogságról és a szeretetről.

Nagy Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában