sajátos recept

2019.12.06. 17:43

Nagy Bogival a konyhában

Mivel a bárány kalóriában is gazdag, a gyakori fogyasztása hízáshoz vezethet.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A bárány nem igazán tartozik a kedvelt és gyakran elkészített fogások közé a háziasszonyok körében, ünnepek előtt azonban sorba állunk érte a húspultnál. Tudniillik, egy közepes szelet bárány 331 kalóriát és közel 10 gramm telített zsírt tartalmaz, melynek nagy mennyiségű bevitele hozzájárul a szívbetegség kockázatához és növeli a vér koleszterinszintjét.

Fűszerezés

A bárány fő fűszere az európai kultúrkörben klasszikusan a rozmaring és a kakukkfű, de a jó bárányhúsra nem is igen kell fűszert tenni, hogy ki lehessen érezni a neutrális ízét. Sokan pedig épphogy a bárány saját ízét nyomnák el, de kiválóan ízesíthető: fokhagymával, provánszi fűszerekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal, mentával vagy még petrezselyemzölddel.

A bárány- illetve birkahús kellemetlen szagát semlegesíthetjük, ha a zsírt és az inakat eltávolítjuk a húsról, és pár napra pácba tesszük.

Gabonapelyhes bárányborda

Felkerestük a balmazújvárosi fiatal énekesnőt, Nagy Bogit, akinek a kedvelt ételei között szerepel a bárány. Az RTL Klub Konyhafőnök VIP című műsorában is báránygerincet készített céklakéregben.

Fotó: Kaszner Nikolett

– Az első adásban a kedvenc ételünket kellett elkészíteni, nekem a nagymamám csirkepörköltje áll a kedvenc ételeim rangsorában az első helyen, de azt nem tudtam volna a 40 perces műsoridő alatt elkészíteni – mondta el Bogi, majd felidézte, honnan is a bárány iránti rajongása.

– Amikor életemben először ettem báránybordát, nagyon ízlett, s gondoltam, mivel esztétikusan néz ki, nem lenne rossz elkészíteni, s megtanulni, milyen alapanyagok szükségesek a sütéséhez. Illetve amikor egy étteremben voltunk a családdal, báránykülönlegességet ettem, s emlékezetből otthon valami hasonlót szerettünk volna kikísérletezni apukámmal. Az első akadályba akkor ütköztünk, amikor nem tudtuk eldönteni, hogy milyen panírba volt beleforgatva a hús. Így fahéjas gabonapehelybe forgattuk, amibe tettünk egy kis céklaport, hogy rózsaszínre színezze a „bundáját”. Így született meg a sajátos céklás báránybordám – emlékezett vissza Bogi.

Az énekesnő a Naplónak elmondta, a műsor után nem nagyon fordult meg a konyhában, de ahogy ideje engedi, ínycsiklandozó ételekkel varázsolja el majd a szeretteit.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában