Nagy Csaba

2019.12.02. 17:00

Mi is az a szerelem?

Elgondolkoztál már azon, hogy mi is az a szerelem? Hogy mit is jelent igazából szeretni valakit?

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Nos, ezekre a kérdésekre mindenki más és más választ ad. Van, aki csalódik a szerelemben és ezért azt mondja, hogy a szerelem olyan dolog, ami nyomorba dönt. Lehet, hogy ebben van némi igazság, de nem mindenki számára jelenti ezt. Az emberek nagy többsége úgy vélekedik a szerelemről, hogy csodálatos és szavakkal megfogalmazhatatlan, belső érzés. Ez is igaz.

Az egyik legcsodálatosabb dolog az ember életében, hisz a nyugodtság, hogy szeretsz valakit, és téged is viszont szeretnek, szuper érzés. Nem beszélve az együtt töltött közös időről, mikor szinte semmi mással nem foglalkozunk, csak egymással, csak mi létezünk. Az egész világot kizárjuk magunk körül és csak az a világ marad, amiben ketten, csak és kizárólag mi ketten vagyunk. Ez a szerelem világa, egy édes kapcsolat. Jól érezzük magunkat egymás társaságában, gyorsan elrepül az együtt töltött közös idő, ezután pedig azt várjuk, hogy mikor találkozunk legközelebb.

Viszont a szerelem fájdalmas is lehet, lényegében a tűzzel játszáshoz is hasonlítható. Hiába áll fenn a veszélye annak, hogy a tűz megégethet minket, vállaljuk a kockázatot. Van, hogy néha olyannyira szerelmesek vagyunk, hogy enni sem tudunk, mert az izgalomtól liftezik a gyomrunk, és folyton a partnerünkre gondolunk. Mindamellett magánéletre is időt kell szakítanunk. Nem feltétlenül kell mindig egymás közelében lenni. Egy SMS-ben vagy Messengeren küldött üzenettel is lehet tudatni a másik féllel, hogy mennyire szeretjük. Akkor jó a kapcsolat, ha a szerelem közben létrejön egyfajta barátság is, és bármit, de tényleg bármit meg tudunk egymással beszélni.

Egyszer valaki, akit megkérdeztem, hogy mit gondol a szerelemről, azt válaszolta, hogy olyan, mint a hullámvasút. Egyszer fent vagy az egekben, máskor pedig lent a földön. Lényegében így is van. Ha például elcsattan a várva várt csók, akkor az egekben érzed magad és nagyon boldog vagy. A csók is olyasvalami, ami leírhatatlan, csodálatos érzés. Mikor az ajkak összeérnek, akkor hirtelen minden megszűnik létezni, s ekkor előjön a hullámvasút-érzés; csak éppen fent az égben lebegsz. A közös pillanatok okozzák ennek a hullámzásnak azt az örömét, mikor úgy érzed, hogy szárnyalsz a magasban és boldog vagy, jól érzed magad. Igen ám, viszont az a hullám néha völgybe száll. Egy kapcsolat sem működik zökkenőmentesen.

Ezeket a kihívásokat kell egy kapcsolatban egyenlő félként közösen megoldani, ha lehetséges. Ha mégsem működik, akkor elérkezik az idő, amikor be kell látni: a „tovább” már külön úton folytatódik.

A lányok nagy része nehezebben viselik a szakítást, és vannak olyan fiúk is, akik általában egész hamar túllépnek a csalódáson és újabb ,,vadászatra” indulnak. Eközben a lányok nagy része elhasznál milliónyi zsebkendőt, és szerelmes filmeken sírdogál.

De mi történik akkor, ha szakítás helyett csak egy alapos összeveszésről van szó? Van, aki egy kis veszekedés miatt napokig padlón van, és nem eszik, nem csinál semmit, csak bánkódik és azon gondolkodik, hogy hol és mit rontott el. Van, ahol azonban mindent meg tudnak beszélni, legyen szó bármilyen összezörrenésről.

Az a véleményem, hogy egy kapcsolatban a legfőbb erény az őszinteség és a bizalom, de ha bármelyik is hiányzik egy kapcsolatból, akkor felesleges együtt lenni. Úgy gondolom, hogy egy második esély mindenkinek jár, de több nem. Bízom benne, hogy egyszer, ha készen állok rá, hozzám is érkezni fog egy olyan lány, aki visszaadja a szerelembe vetett hitemet.

Nagy Csaba 12. ÉF/2, Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában