Virág Fruzsina Boglárka

2019.12.02. 15:30

Leküzdhető a kisebbségi komplexus?

Bár az önértékelési zavar jelenléte már-már „népbetegség”, mégis keveset tudunk és beszélünk róla.

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Ezen probléma kialakításában számos tényező szerepet játszhat, hiszen sok minden előidézheti ennek létrejöttét. Valójában a kisebbségi komplexus azt jelenti, hogy az egyén nem tudja elfogadni magát. Ilyen kiváltó ok lehet például egy családi probléma, testképzavar, származás, kitaszítás, esetleg lelki trauma.

Lehet valaki alacsony vagy magas, sovány vagy ducibb testalkatú, vörös hajú vagy fehér, barna vagy éppen világos bőrű, esetleg pigmenthiányos, vagy akár anyagilag gyengébb helyzetben lévő. Sorolhatnám még, mi fokozhatja az önképzavar kialakulását, ami rosszabb esetben kihat az ember egész életére.

A kisebbségi komplexus – vagy más néven önértékelési zavar – egy olyan pszichés probléma, mely nem veleszületett vagy örökölhető, és sokszor akár hosszú évek alatt alakul ki.

Az én esetemben egy múltbeli traumának, illetve a beszédhibámnak, és a Tourette- szindrómámnak köszönhetően alakult ki kisebbségi komplexus, melyet mára már teljesen legyőztem.

Hogy mi kellett ahhoz, hogy megbirkózzak ezzel a pszichés problémával? Nos, mint minden kisebbségi komplexusban szenvedő embernek, nekem is szükségem volt támogatásra, az önbizalmam növelésére. Az önbizalmam nagyon sokat fejlődött a családom, barátaim, tanáraim segítségével. Meg kellett értenem, hogy elfogadnak és szeretnek engem a hibáimmal, a teljes lényemmel együtt, hiszen minden ember a hibáival teljes. Természetesen, ezt nem volt könnyű megérteni, sokszor pszichológus segítségét is igénybe kellett vennem. Hosszú folyamat volt ez, míg eljutottam a megértés szintjére, önmagam elfogadására, hogy nem vagyok emiatt másabb vagy rosszabb társaimnál.

Mivel kerülhetjük el a kisebbségi komplexus kialakulását? A válasz meglepően egyszerű. Ne állítsunk fel tökéletes, ideális emberképet, ne éljünk álomvilágban! Mindig a társadalom elvárásainak próbálunk megfelelni, ám ez nagy hiba. Nagyon fontos cél: legyünk önmagunk, adjuk önnön magunkat! Soha ne feledjük, hogy akik szeretnek minket, azok mindannyian önmagunkért teszik.

Virág Fruzsina Boglárka 12. ÉF/2, Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában