Székely Sándor

2019.12.03. 15:50

Kapcsolatépítés, rendhagyóan

Az emberi kapcsolatok kialakítása és ápolása életünk egyik legfontosabb feladata.

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Az elmúlt évben a kapcsolatépítés és önismeret egyik különleges fajtáját választottam: az utazást. Nagyon régóta érdekel az orosz nyelv, ezért önerőből már hetedik osztályos korom óta tanulom. A fordulópont akkor érkezett el, amikor februárban az iskolánkba látogatott két cserediák Brazíliából és Costa Ricáról. Általuk kerültem be az AFS-be (a programba, mellyel később Oroszországba mentem). A 11. osztályt befejeztem, és nyár végén már indultam is egyedül, család, barátok, rokonok nélkül.

Fotó: Székely Sándor

Tanulmányaimat Volgorechenskben folytattam, egy kis faluban, a Volga partján. Nagyon érdekes, hasznos tapasztalatokkal lettem gazdagabb, hiszen egy család tagjaként éltem az oroszok mindennapjait. A sztereotípiákkal ellentétben nem járnak medvék a városokban, nem isznak rengeteg vodkát és még az sem igaz, hogy agresszívak és boldogtalanok. Hihetetlenül vendégszeretőek, ha tudják, hogy látogatójuk érkezik, terülj-terülj asztallal fogadják.

A program végére megtanultam folyékonyan oroszul. A kint tartózkodásom idején még jobban megerősödött, hogy a nyelvekkel és az emberi kapcsolatokkal szeretnék foglalkozni. Most, végzősként a nemzetközi tanulmányok szak iránt érdeklődőm, hogy elérjem azt, amit legfőképp érdekel: az emberek és a különböző kultúrák kapcsolatait.

Székely Sándor, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Borítókép: Orosz diákok magyar, magyar diák orosz zászlóval. A kapcsolatépítés és az önismeret különleges formája az utazás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában