Ökobarát szépségtippek

2019.12.07. 11:30

Ehető arcpakolás, avagy filléres hadjárat a ráncok ellen

A vegyszermentes élet elkötelezettjei nem mennek a szomszédba egy kis leleményességért, még akkor sem, ha szépségápolásról van szó.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A klímaszakértők folyamatosan kongatják a vészharangot, amelyre a kozmetikai ipar is kénytelen volt felkapni a fejét. Egyre több natúr szépségápolási termék sorakozik a drogériák polcain, jó pénzért bőrkímélő, ökobarát termékek széles kínálatából választhatunk. Nem muszáj azonban súlyos összegeket kiadnunk, ha szépségünket a lehető legkisebb ökológiai lábnyom hátrahagyásával szeretnénk megőrizni. Elegendő, ha beszerzünk egy-egy illóolajat, és előveszünk néhány hozzávalót a hűtőből.

Merthogy azt, ami jót tesz a gyomrunknak, sok esetben a bőrünk is megköszöni.

Ilyen módon – mivel nincs szükség flakonra – hulladékból is kevesebbet termelünk. A természetes bőrápolás leghatékonyabb otthoni fortélyairól Tapsonyi-Doros Beáta mesterkozmetikussal beszélgettünk.

– Kozmetikumot körültekintően kell választani, hiszen számos termék tartósítószereket, színezéket, parabéneket és kőolajszármazékokat tartalmaz, amelyek hosszú távon nem tesznek jót a bőrnek. Az ilyen adalékanyagokat azonban könnyedén elkerülhetjük, ha magunk állítjuk elő a saját kozmetikai egyvelegünket. Az otthonunkban, konyhánkban megtalálható alapanyagokból bőrtípusunknak megfelelő pakolásokat, bőrradírt is készíthetünk – hangsúlyozta a szakértő.

Tapsonyi-Doros Beáta mesterkozmetikus és kislánya, Timi
Fotó: Tapsonyi-Doros Beáta magánarchívuma

Olajok a boszorkánykonyhában

A száraz bőrűek ne csak a salátájukat locsolják körbe olívaolajjal, Beáta szerint jobban teszik, ha az arcukra is juttatnak belőle. – Remek hidratáló, emellett magas az antioxidáns tartalma, és gátolja az öregedést. Eredményesen hidratál a sheavaj is, amely A-, F-, E- és D-vitaminokban gazdag növényi zsiradék, és csökkenti a viszketést, a bőr irritációját – sorolta a kozmetikus.

Ismerősen csenghet továbbá az argánolaj neve, amely a fentiekhez hasonlóan számos kozmetikai termék alapanyaga, ám önmagában alkalmazva is látható eredményeket érhetünk el vele. Hatékony ellenszere az ekcémának, valamint felveszi a harcot a finom ráncok ellen. – A kamilla sem hiányozhat a házi kozmetikai hozzávalók sorából, hiszen sebgyógyító, hámképző és gyulladásgátló hatása javára válik a megviselt bőrnek. A zöld tea szintén magas antioxidáns-tartalmú, és lassítja az öregedést, míg problémás bőrre a teafaolaj javallott – tette hozzá.

A varázsmogyoró, avagy hamamelis mellett zsíros, gyulladt arcbőr esetén semmiképpen sem éri meg elmenni. A természet ezen csodaszere ugyanis összehúzza a pórusokat, mérsékeli a gyulladást, és gyógyítja az ekcémát. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, nem utolsósorban öregedésgátló.

Kotyvasszunk pakolást!

Tapsonyi-Doros Beáta zárásul néhány pofonegyszerű receptet is megosztott lapunkkal.

Joghurtos-citromleves egyveleg segítségével felhúzhatjuk a kesztyűt a tág pólusokkal és mitesszerekkel szemben. Két kanál natúr joghurthoz keverjünk egy kanál frissen facsart citromlevet, és máris kész a tisztító hatású arcmaszk. Amennyiben a joghurtot reszelt uborkával párosítjuk, kiváló hidratáló, frissítő hatást érhetünk el. Két evőkanálnyi méz és egy evőkanálnyi túró összekeverésével pedig gazdagon tápláló, bőrnyugtató pakolást kapunk.

Sűrű pasztát nyerünk 1 tojássárgája, 5 kanál tej és fél teáskanálnyi méz hozzáadásával, amely a száraz bőr legjobb barátja. Hagyjuk fent 15 percig, hogy kifejtse tápláló, hidratáló hatását. Csillogó, zsíros bőrtípus esetén a főtt paradicsom és burgonya pépesített változata ajánlott, 20 perces hatóidő után szinte csodát tesz.

A „csináld magad” típusú szépségápolás igazi nagyágyúja a kávézaccos bőrradír. A mézhez vagy olívaolajhoz adagolt zacc pillanatok alatt képes babapopsi simaságúvá varázsolni a bőrt, ráadásul amellett, hogy eltávolítja az elhalt hámsejteket, kellemes kávéillatot hagy maga után. Frissebbek csak akkor leszünk, ha arcápolás után a gyomrunkba is juttatunk egy kis feketét.

Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában