Sie Réka

2019.11.21. 09:05

Zöld élet, zöld blog

Fruzsina, a Zöldnek lenni jó írója és Heni, a Jollity bloggere még csak a húszas éveikben járnak, életmódváltásukkal mégis rengeteget könnyítettek már Földünk terhein. El is mesélték, hogyan és miért.

Debreceni Ady Endre Gimnázium

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Mikor jöttetek rá arra, hogy cselekedni szeretnétek a környezet védelmének érdekében?

Fruzsina: Én már gyerekként is lelkes természetbarát voltam. Az egyetemen környezetvédelmi biomérnöknek tanultam és miután ez a munkámmá is vált, már evidens volt, hogy otthon is ezt az elvet kövessem például a hulladék minimumra csökkentésével.

Heni: Olvastam egy cikket arról, hogy valaki évente csak egy befőttesüvegnyi szemetet termel. Ez elindított bennem egy lavinát a hulladékmentesség terén, és innen már a minimalizmusra is könnyű volt rátalálnom.

A legtöbb boltban nehéz elkerülni a műanyag csomagolásokat. Szerintetek vidéken vagy nagyvárosban lehet ez könnyebben megoldható?

Fruzsina: Én vidéken élek, és örülök, hogy a nagyáruházak helyett be tudom szerezni a szükséges termékeket a piacon vagy helyi termelőktől, de akár a saját kertemből is.

Fotó: Heni magánarchívuma

Heni: Én is éltem kisvárosban, Németországban. Ott elég kevés bolt volt, szóval vásárlás terén Debrecenben jobban boldogulok. Viszont kint sokkal természetesebbnek vették a szelektív hulladékgyűjtést, mint itthon.

A háztartásotok többi tagja is ilyen elszántan védi a környezetet?

Fruzsina: A férjemet könnyen meg tudtam győzni a különféle változtatásokról,ma már ő is lelkesen komposztál. A két kisfiamnak pedig már természetes, hogy textil zsebkendőt használnak papír helyett, és szelektív kukába dobják a szemetet.

Heni: Nekem még nincsenek gyermekeim, de a férjem abszolút támogat, igaz, ő kissé gyűjtögető típus. Én egyébként azt vallom, hogy mindenkinek a saját döntése, hogy milyen életmódot folytat, így nem szeretnék semmit ráerőltetni.

Mit tanácsolnátok azoknak, akik még csak most cseppentek bele a környezettudatosság világába?

Fruzsina: A spontán vásárlások szerintem mindenképp kerülendők. Üljünk le, írjunk össze egy jól átgondolt bevásárlólistát, így tudni fogjuk, mennyi és milyen tárolót vagy textil zsákot vigyünk magunkkal, és ne kelljen előre csomagolt dolgokat vennünk. Ha van rá lehetőségünk, saját kis biokertet is művelhetünk, ami mindenképp környezetbarát.

Fotó: Fruzsina magánarchívuma

Heni: Nekem a heti terv szerinti főzés is sokat segít, mert így tudom, hogy miket kell megvennem és csak hetente kétszer-háromszor megyek el a boltba. Így biztosan nem vásárolok felesleges dolgokat sem. Ezen kívül a minimalizmus is egy jó lépés. Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy mindentől megválunk, és nem lesznek dolgaink. A minimalizmus, avagy az önkéntes egyszerűsítés az én szememben azt jelenti, hogy olyan tárgyakkal és tevékenységekkel vesszük körbe magunkat, amelyek szükségesek és igazán örömöt okoznak nekünk. Például ha csak azért utazol, mert ez a társadalmi elvárás, de igazából nem vágysz rá, akkor ne tedd! Jobb lesz a környezetnek, a pénztárcádnak és még a lelkivilágodnak is.

Sie Réka, a Debreceni Ady Endre Gimnázium 10.C osztályos tanulója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában