fotókkal

2019.11.26. 18:42

Gyógynövények, füstölők gőzben, szaunában

Ha már szaunázunk, akkor használjuk ki maximálisan annak összes, kedvező élettani hatását.

Fotó: Kovács Péter

A dél-morávai kisvárosban szép sikert értek el a magyar színeket képviselő debreceni szaunamesterek a Sauna Herbal Cup relax felöntések és peeling ceremóniák világbajnokságának döntőjében a hétvégén.

Az elődöntők során mindhárom versenyző kitett magáért, és sikerült bekerülniük a végső döntőbe, ahol már csak a 8 legtöbb pontot elért szaunamester vetélkedett a King of Herbal címért. Végh Tímea összesítésben második helyen végzett, Végh Sándort bár a zsűri csak negyedik helyre, a közönség azonban a második helyre sorolta. Orendi János peelingben a hatodik helyet szerezte meg a háromnapos versenyen. Sajnos a relax programján a szaunakályha nem működött tökéletesen, de még így is az előkelő 6. helyet hozta összesítettben, így a magyar volt a legeredményesebb csapat az idei Herbal Cup döntőben.

A világbajnokságot – a többi országhoz hasonlóan – Magyarországon is megelőzte a nemzeti válogató, amelyet Debrecenben tartott a hazai szakmai közösség. Ez a debreceni szaunamesterek számára olyan jól sikerült, hogy mindkét indulási jogot ők szerezték meg, így Végh Sándor és Orendi János képviselhette hazánkat a csehországi rangos vetélkedésen. Végh Tímea pedig a Sauna Herbal Cup 2018 abszolút bajnokaként már egy évvel ezelőtt jogot szerzett az indulásra.

Továbbvigyék a tudást

A versenyt követően Zelenák Jánost, a herbál kupa magyar zsűritagját kérdeztük a szaunakultúra herbál ágáról. – A Szauna Herbál Kupa egy olyan tematikus szaunaverseny, amelyben a természetes anyagok használatára hívjuk fel a figyelmet. Ez túlmutat az egyébként is rendszeresen alkalmazott természetes illóolajokon. A herbál programokon szárított és friss gyógynövényeket használunk, továbbá füstrituálék vannak különböző természetes anyagokkal. A relax szauna herbál program lényege, hogy az ott alkalmazott füstölők, természetes anyagok egészítsék ki egymás egészségtámogató hatását, s közben élményt nyújtsanak a szaunázó közönségnek. A gőzkabinban bemutatott peeling programban a versenyzők a maguk kikeverte természetes kozmetikumaikat használják, ezeket arcmaszk és testápoló formájában viszik fel a testre. A verseny kifejezetten arra hivatott, hogy a természetes anyagok használatára, az egészségtámogató hatására hívja fel a szaunamesterek figyelmét – mondta Zelenák János, majd a debreceni szaunamesterek sikerének titkával folytatta.

 

– Debrecenben hosszú ideje már természetes és jó minőségű illóolajokkal dolgoznak, továbbá alkalmazzák a gyógynövényeket, füstölőket. Ezeket a természetes anyagokat ismerni kell, és tudni kell használni. Ez a relax program lényege. Itt a felöntésen nyugi van, és ehhez fontos a szakmai higgadtság. Ismerni kell a növényeket, a füstölőket, hatásait, miből mennyit adjanak, tehát a szakma részterületeit is. Aki ezt jobban ismeri, annak van esélye nyerni. Minden versenyző, aki csak elindul akárcsak a nemzeti fordulókon, az elmélyül ebben a dologban, és eljut valamilyen szintre. A versenyzők látják a programokat, tanulnak egymástól. Ezeket a területeket megtanulják, és akárki nyer, minden részterületet beépíti a hétköznapi munkájába.

„Azért nyertek a debreceniek, mert ők élen járnak a természetes anyagok használatában. Ismerik, megértették ennek a versenynek a lényegét, és a legjobban tudták alkalmazni a szaunában. Mindez a szaunázók testi, lelki, szellemi tisztaságát szolgálja. Ezt megértik a szaunamesterek, és ezt viszik tovább magukkal a közönségüknek. A verseny lényege, hogy ebben a tudásban mélyüljenek el.”

Az elfogyó és növekvő hold

– A relax programom címe az Újjászületés, mégpedig a Hold és egy fűzfa szerelmén keresztül egy kedves történetbe ágyazva. Sokat olvastam a holdfázisokról, mikor mit érdemes csinálni, és erre építettem fel az újholdtól újholdig tartó változásokat tartalmazó, 15 perces programomat – ezt már Végh Tímea, a világbajnokság második helyezettje válaszolta kérdésünkre, majd folytatta a programjai részleteivel.

– A relaxban a növekvő hold szakaszában egy természetes füstölőkeverékkel felkészítettük a testünket, lelkünket, hogy a telihold energiáit tudjuk majd befogadni. Az energiákat pedig a hársfavirgács és a tölgyfavirgács jelképezte. A hársfa a női energiákat mozgatja meg, a tölgyfa pedig a férfienergiát és az életet jelképezi. Két kályha volt a szaunában. Mindkét kályhára külön-külön virgáccsal öntöttem fel, és amikor ezek az illatok összeértek, akkor volt a zenében is egy erőteljesebb rész, majd a végén, fogyó holdkor egy zsálya-, gyantásciprus -és fűzfakéreg-keverékkel zártam a programot. Ezek mind az elengedés illatai, és nagyon erős méregtelenítő, tisztító hatással rendelkeznek. A program zárásaként visszaértünk az újholdhoz, amikor ugyanaz a zene szólalt meg, mint az elején, de mi már nem ugyanazok az emberek voltunk, mint akik 15 perce beléptek a szaunába. A peelingem is ehhez kapcsolódó volt. Itt is a női és a férfi energiákra építettem. A férfiak bőre hajlamosabb a zsírosodásra, a pattanásokra. Nekik zöldagyag maszkot készítettem zsályával az elejére. A nők érzékenyebb bőrükre rózsaszínagyag maszkot kaptak levendulával és hibiszkusszal. Ezután volt egy rozmaringos tonik, amit a saját erkélyemen nevelt rozmaringból készítettem. Ez kiválóan frissíti a testet és az elmét, javítja a memóriát, és a fejbőrnek, a hajnak is jót tesz. Ezt követően újabb arcmaszk került fel; mangóvaj, kókuszolaj és ylang-ylang keveréke. Az ylang-ylang segít harmonizálni a női- és a férfienergiákat, majd a testre Himalája só alapú peelinget készítettem. A nőknek rózsával és levendulával, a férfiaknak zsályával és szent bazsalikommal. Az egészet egy méregtelenítő teakeverékkel zártuk. Amikor kijöttünk a gőzből, a férfiak csalán- és zsályateát kaptak, ami kiváló méregtelenítő, a nők pedig muskotályzsálya és zsályakeveréket kaptak, ami a női hormonrendszer szabályozására jó.

Kovács Zsolt

Norvég-magyar barátság

– Az, hogy Végh Tímea második helyen végzett a Sauna Herbal Cup Finale 2019 eseményen, nagyon nagy eredmény! Hiszen itt kontinensünk legjobb szaunamesterei mérték össze tudásukat, mégpedig a szaunakultúrának egy speciális ágában. Itt komplex ismeretekre van szükség, amely a szaunamesteri teendőkön túl tartalmazza a növényismeretet, a gyógynövények és füstölők hatásmechanizmusát, illetve azoknak a testre, lélekre, szelemre gyakorolt hatását – szögezte le Zelenák János, a magyar zsűritag. Hozzátette, hogy a legtöbb pontot a természetes anyagok helyes használatára, azok megfelelő adagolására lehetett kapni.

A Sauna Herbal Cup Finale-t a norvég Jerome Richter nyerte, aki nem titkolta: a versenyre készülés során sokat tanult Végh Tímeától. A debreceni csapat és a norvég szaunamester kiváló kapcsolata a versenyen is megnyilvánult; segítették egymást a programjaikon felhasznált természetes anyagok, kenőcsök összeállításában, azok kipróbálásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában