digitalizáció az oktatásban

2019.10.22. 15:07

Házirend kontra okostelefon a hajdú-bihari iskolákban

A mobiltelefonok használatát minden iskola egyénileg szabályozza házirendjében.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A 21. század egyik legelterjedtebb eszköze kétség kívül az okostelefon. A mobilok kezdeti, alapvető hívó funkciója ma már komplex szolgáltatássá egészült ki: fotó-és videókészítés, közösségi média használata, számla befizetés, jegyvásárlás stb. Szinte mindenki zsebében, táskájában, kezében ott van az univerzális kütyü, ami nélkül gyakorlatilag egy lépést sem teszünk. Ez alól az iskolás gyermekek sem kivételek. Mondhatnánk, hogy „de hát ők ebbe születtek”, azonban így sem mindegy, mire használják azokat. Azt, hogy a gyermeknek mikor és miért van szüksége okostelefonra, elsősorban a szülő határozza meg, az iskolában azonban a házirendek szabályozzák a mobiltelefonok oktatási és magáncélú használatának kereteit.

A Napló utánajárt az egyes általános-és középiskolákban alkalmazott szokásoknak: azaz, hogy miként határozzák meg az okostelefonok szerepét az oktatásban?

Az általunk megkérdezett általános iskolákban azt tapasztaltuk, hogy a diákok a tanórák közötti szünetekben többnyire szabadon használhatják telefonjukat, de van olyan intézmény, ahol ezt is csak külön tanári engedéllyel tehetik meg a gyerekek. Az okostelefon oktatási célú használata azonban nem minden esetben releváns az általános iskolákban.

A Benedek Elek Általános Iskola viszont nyitott e kérdésben. Hetei József igazgató elmondta: intézményükben ebben a tanévben sor kerül egy „okosterem” kialakítására, a fenntartó Debreceni Tankerületi Központ támogatásával. A nevelőtestület ezzel összefüggésben áttekinti a mobiltelefonok oktatás menetébe történő beilleszthetőségét is – nyilatkozta az intézmény vezetője.

A középiskolákban azonban a telefonok már évek óta szerves részét képezik a tanóráknak. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában az IKT (digitális technológián alapuló) oktatás keretében, a diákok különböző programokra kapcsolódva együtt dolgoznak a pedagógussal. – Az okostelefon nagyon nagy segítség is tud lenni – mondta Kiss Gabriella igazgató-helyettes. A gyerekek például van, hogy ezen küldik el a házi feladatot, jegyzeteket készítenek, és van, hogy a teszt jellegű dolgozatokat is ezen keresztül töltik ki egy program segítségével. – Közkedvelt forma, mert rögtön tudják hány százalékon teljesítettek, és milyen érdemjegyet kapnak. Emellett irodalomórán gyakran tartok prezentációt a diákoknak, amit jobban látnak, ha a saját telefonjukon is megnyitják – mondta. A pedagógus hozzátette, az iskolában ebben az évben számos digitális képzést tartanak, éppen azért, hogy „utolérjék” a gyerekeket.

Sárkányné Kertész Éva, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium igazgatója a Naplónak elmondta: a tanulók szeretik az okostelefonok kínálta, az oktatási anyaghoz kapcsolódó játékos, versengő feladatokat. Mind mondta, így sokkal inkább lelkesednek a témák iránt, mintha csak „száraz” előadásokat hallgatnának. – Ez egy nagyon kényelmes dolog, mert a tanulónál úgyis ott van a készülék. A wifi-elérhetőség ingyen van, (minden tanulónak egyéni belépési kódja van a wifi-rendszerhez) így az online felületeken információt gyűjthetnek, vagy feladatokat oldanak meg a Learning App segítségével – tette hozzá az igazgató.

A szakképzési centrumok tagintézményeiben is házirend szabályozza a mobiltelefonok használatát. Az órai munkát illetően intézményeik és pedagógusaik a kormány digitális jólét programjának irányelvei mentén hasznosítják az oktatási módszertanokat, tanulási lehetőségeket.

Az okostelefonok megfelelő használata mindenképpen segítséget jelent az élet számos területén, így az oktatásban is. A diákok figyelmét is jobban fel lehet kelteni, ha az ő – úgynevezett digitális – nyelvükön szólunk hozzájuk. Az, hogy a gyermekek ne használjanak mobiltelefont, alig megvalósítható gyakorlat a mai világban, ezért annak ésszerű és hasznos alkalmazására kell nevelni őket – vallják a pedagógusok.

Lovassy Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában