Klippremier

2022.06.15. 18:42

Ugyanazt játszották a debreceni zenészek

Különleges összefogással készült a Neonhal vadonatúj klipje.

Forrás: Boros Norbert

Te is ugyanazt címmel jelentetett meg új dalt a debreceni zenekar, a Neonhal. A számhoz készült klip külön érdekessége, hogy a banda tagjain – Györki Szilvia (dob, vokál), Keveházi Tamás (gitár, vokál), Nagy Tamás Imre (ének, gitár), Urhegyi Pál (basszusgitár) – kívül tizenkét cívisvárosi zenész szerepel benne.

Forrás: Boros Norbert

  

„Egy csónakban evezünk”

– Lehetnének persze sokkal többen is, de mindenki nem fért bele a keretbe a debreceni zenei színtérről – mesélte Nagy Tomi, a csapat énekese, gitárosa. – Reményeink szerint így is kidomboríthatjuk azt, amiről ez a szám alapvetően szól, az összefogás fontosságát. Azt szeretnénk erősíteni, hogy tevékenykedjünk bárhol a pop-rock szcénában, építkezzünk más és más zenei hatásokból, legyenek köztünk életkor- és életmódbeli különbségek, akár különbözzön az életfelfogásunk, mégiscsak egy csónakban evezünk. Közhelyszámba megy persze, de attól még igaz: az utóbbi évek történéseinek fényében még inkább szükségünk van egymásra, mint bármikor – vélekedett a zenész, aki felsorolta a klipben szereplőket: Bertha Zoltán (Első Lépés), Burai Árpád (Lyuhász Lyácint Bt., Spatzen Jodler Sextett), Gyarmati Dominik (Gate 69), Hodossi Máté (Első Lépés, Hodi kiabál), Katona Péter (Molto), Komódi Károly (Kainko, LED, Karc), Kovács Károly (Árnyéknyúl), Mosek Márta (Kék Kód), Nikolin „Nixy” Zoltán (Android, Impact, Katvanhoe, Tűzlabda, Premier Plan), Rábold Ákos (Frogshow), Szabó Kriszta (KocsmaKórus) és Tóth Ilona Csilla (Chico Manada, Funky Donots, Csill-Out) – olvasható a sajtóanyagban.

A legjobb hangulatú

A klipet most is a Neonhal állandó vizuális társa, Varga Tamás készítette. A zenekar számára megtiszteltetés, hogy a közreműködők vállalták azt, hogy – legyenek bár ők is énekesek – „csupán” tátognak a már kész dalra. – A forgatás helyszíne a salakmotorsport egyik hazai fellegvára, egyben gyerekkorom egyik kultikus helyszíne, a Perényi Pál Salakmotor Stadion volt. Nem látszik a kész felvételeken, de elég hűvös volt, nagyjából 12 fok, amikor egy április végi szombaton forgattunk – mondta Tomi. 

Forrás: Boros Norbert

– Sőt, amikor azt a részt rögzítettük, ahol a teljes banda játszik, már az eső is szitált. A zord időjárás ellenére viszont biztos, hogy ez volt a legjobb hangulatú klipforgatás a Neonhal eddigi történetében. Ki-ki hatalmas odaadással tette oda magát, a saját habitusának megfelelően – fogalmazott. 

Forrás: Boros Norbert

A Te is ugyanazt négy másik dallal együtt rögzítették tavaly ősszel a debreceni MMP Stúdióban, Szilágyi István irányításával. A tervek szerint ez a szám is helyet kap majd a Neonhal idén év vége felé megjelenő pendrive-albumán.

HBN

Minden, amit tudni érdemes 

A Neonhal 2013 óta létezik mint felvételeket készítő formáció, 2016 óta pedig élő zenekarként is tevékenykedik. Eddig megjelent lemezeik: Galaxis útikalauz poposoknak (2013), Kivezet (2015), Utolsó idők EP (2016), Felsejlik EP (2017), Csupasz ív EP (2022). Youtube-csatornájukon eddig 19 önálló klippel és egyéb tartalmakkal jelentek meg, emellett klubok és kisebb-nagyobb fesztiválok színpadain koncerteznek rendszeresen.

A rockzenéhez sokan negatív gondolatokat társíthatnak, de ez a műfaj a lázadók zenéje volt a kezdetektől fogva. A Neonhal is lázadásra használja, megmutatva, hogy szemben állnak az uniformizáló tömegkultúrával és az elértéktelenedő emberi kapcsolatokkal, hitet téve a szeretet mellett.

A zenekar célja rámutatni arra, nézeteink különbözősége ellenére mindannyian egy csónakban evezünk. A Neonhal gondolatiságának bármi is az alapja, lényege a sötétségen átvilágító fény, ezt szimbolizálja a zenekar logója is. Jelmondatuk: „Ússz az árral szemben!”

2020. Szikra–díj: Legjobb dalszöveg kategória Top 5
2021. Szikra–díj:- Legjobb dalszöveg-kategória Top 5
2021. Szikra–díj: - Közönségdíj
2022. Szikra–díj - Legjobb dalszöveg-kategória Top 3

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában