Mint a filmekben

2021.11.11. 16:06

Gombos Edinát esküdtnek hívták egy gyilkossági tárgyalásra

Jóformán alig kapta meg az amerikai állampolgárságot, máris berendelték a kötelező szolgálatra.

Gombos Edina és férje, Alfredo Costafreda | YouTube / ITT VAN AMERIKA!

Fotó: elekes judit

Mint ismert, Gombos Edina és kubai származású férje, Alberto Costafreda 2015-ben úgy határoztak, hogy áthelyezik a székhelyüket az Egyesült Államokba. Azóta Floridában nevelik két gyermeküket, és amint korábban írtunk róla, tavaly novemberben megszerezték az amerikai állampolgárságot. A négyfős család kalandjait bárki nyomon követheti az Itt van Amerika elnevezésű YouTube-csatornájukon és Instagram-oldalukon keresztül. A debreceni születésű egykori tévés az utóbbi platformon a napokban egy forgatókönyvbe illő élményt osztott meg a követőkkel.

„Valósággá vált, amit eddig csak az amerikai filmekben láttam: esküdtnek hívtak bírósági tárgyalásra”

- kezdte a beszámolót.

Gombos Edina és férje, Alfredo Costafreda | YouTube / ITT VAN AMERIKA!

Köztudott, hogy Amerikában állampolgárként bárkit berendelhetnek erre a kötelező szolgálatra, és felmentést csak ritkán adnak. Az esküdtek feladata, hogy eldöntsék, a vádlott bűnös-e vagy sem. Ezt a megbízatást kapta Gombos Edina, akit egy gyilkossági ügy többnapos tárgyalása előtt hívtak be a többkörös válogatásra. Az esküdteket ugyanis szigorú rendszer alapján választják ki, és eskütétel után kérdésekkel bombázzák. A TV2 hajdani műsorvezetője átment az első szűrésen, így a végső körben körülbelül 20 társával együtt a bíró, az ügyész, a vádlott és a két kirendelt védő jelenlétében kellett bemutatkoznia és nyilatkoznia többek között arról, hogy büntetlen előéletű, valamint nem áll kapcsolatban a vádlottal.

- Elképesztően stresszes és hosszadalmas a folyamat. Nagy nyomás volt rajtam a „bírósági nyelvezet” miatt – vallotta be, majd hozzátette, jelezte a bíróságnak, hogy nem angol anyanyelvű, ezért nem biztos benne, hogy képes lesz igazságosan megállapítani a vádlott bűnösségét avagy ártatlanságát. – Azt hiszem, ez segített abban, hogy a végső, mindössze 8 fős esküdtszékbe végül nem válogattak be. 10 órás procedúra és kihallgatás után derült ki, kire esett a választás. A „szerencséseket” egyes ügyeknél akár a családjuktól is elszakíthatják, a külvilágtól elzárva, szállodai szobában tarthatják őket a tárgyalás végéig – részletezte az amerikai jogrendszer ide kapcsolódó szabályait.

Megjegyezte, még emésztenie kell a történteket, ugyanakkor örül, hogy eleget tehetett állampolgári kötelezettségének. – Ahogy a bíró mondta, a jury duty, vagyis esküdti szolgálat egy nagyon fontos megbízatás, büszkének kell lenni rá – fűzte hozzá.

" data-instgrm-version="14">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában