recept

2020.05.19. 17:37

Ázsia ízeit csempészi a konyhába Bódi Sylvi

A debreceni születésű szépség ismét magára kapta a kötényét, hogy finomat alkosson.

Fotó: Facebook / Bódi Sylvi

Néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk róla, hogy a modellt egy vegán ételekkel foglalkozó gasztronómiai blog kérte fel az együttműködésre. A múltkori édesség után azonban igazi ínyencségekkel készült Sylvi, hiszen thai levest és sushit készített. Egyik étel sem túl bonyolult, bár a sushi elkészítéséhez lehet szükségünk lesz egy kis gyakorlatra, de ez sem leküzdhetetlen akadály. A hozzávalókat és az elkészítés módját alább olvashatjátok.

Thai leves

Hozzávalók:

  • 2 fej (lila) hagyma felszeletelve
  • 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva/ átpasszírozva
  • 4 db sárgarépa felszeletelve
  • fél kaliforniai paprika
  • brokkoli – friss vagy fagyasztott
  • 2 bögre (bögre=2,3dl) zöldborsó-fagyasztott
  • 1 konzerv bab leöblítve, lecsöpögtetve vagy másfél bögre (bögre=2,3dl) főtt bab
  • fél bögre rizs
  • só, bors, curry, gyömbér, kurkuma
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 2 dl kókusztej/1 dl kókusztejszín/1dl rizstejszín
  • füstölt tofu (elhagyható) – kockákra vágva
  • Elkészítés:

    Egy kis vízen vagy olajon futtassuk meg a hagymát, utána a fokhagymát, majd tegyük hozzá a sárgarépát. Pár percig süssük a hagymával, majd tegyük hozzá a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, brokkolit, és öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepje. Tegyük hozzá a fűszereket, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a rizst, és gyöngyözve főzzük. Mikor már majdnem puhák a zöldségek, tegyük hozzá a zöldborsót, majd ha teljesen megpuhultak, öntsük hozzá a konzerv babot. Végül tegyük hozzá a kókusztejet, citromlevet, és ízesítsük még, ha szükséges.

    Sushi

    Hozzávalók:

  • 2 bögre enyhén sós vízben főtt rizs (kerekszeműt használtunk) – lényeg, hogy tapadjon
  • ¼ bögre ( bögre=2,3 dl) rizsecet
  • 2 evőkanál eritrit/kedvelt édesítőnk arányosan
  • nori lapok
  • tamari (gluténmentes szójaszósz)
  • wasabi
  • tahini (szezámmagkrém) – elhagyható
  • avokádó
  • uborka
  • (füstölt) tofu
  • sárgarépa
  • kaliforniai paprika
  • gomba
  • Elkészítés:

    Főzzük meg a rizst, majd tegyük félre, hogy kihűljön, hogy dolgozni tudjunk vele. Közben készítsük elő a tölteléknek valókat: vágjuk fel hosszú, vékony csíkokra a zöldségeket, tofut, (a sárgarépát érdemes egy kicsit megpárolni). Keverjük össze az ecetet az eritrittel/választott édesítővel, majd keverjük hozzá a kihűlt rizshez. Helyezzünk egy fél norilapot a bambusz szusitekerőre – egy bambusz tányéralátéttel helyettesíthető, ha ráhelyezünk egy darab folpackot nem koszolódik be – a fényes felével lefelé, hosszú felével vízszintesen.

    Tegyünk a közelünkbe egy tálat egy kevés vízzel – ebbe tudjuk mártani a kezünket, hogy ne tapadjon rá a rizs. Vegyünk a kezünkbe egy maréknyi főtt rizst, és egyenletesen oszlassuk el a norilapon, felül kihagyva egy 1,5-2 centiméteres sávot. Kenjük meg vékonyan középen tahinivel, de ez el is hagyható. Helyezzünk az alsó részére pár csík zöldséget, tofut, de ne pakoljuk meg túlságosan. Ezután tekerjük fel óvatosan, szorosan, ha mindenhol fedi a nori a rizst, nedvesítsük be az ujjunkkal a kimaradt nori sávot, majd hajtsuk rá.

    Egy hosszú rudat kapunk így. Ezt helyezzük vágódeszkára, hajtással lefelé, majd éles késsel – közben érdemes leöblíteni hideg vízzel, mert rátapad a rizs – vágjuk 6 részre.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában