elhunyt egy legenda

2020.05.09. 20:59

Aki bevállalta, hogy bulizni fog éjjel-nappal

Little Richard szembement az egykor fennálló műfaji korlátokkal, az ő zenei világában inkább a vad szórakozásé volt a főszerep.

Fotó: rollingstone.com

Ahogy arról korábban hírt adtunk, 87 évesen elhunyt Little Richard, a rock and roll pionírja, aki az olyan slágerei nyomán vált legendássá, mint a Tutti Frutti, a Good Golly Miss Molly és a Slippin' And Slidin'.

Fotó: Bujdosó András-archív

- Ugyanolyan megkerülhetetlen alakja volt a rhytm & blues és a rock and roll világának, mint Chuck Berry, illetve Muddy Waters. A keresztútnál ő is aláírta azt a bizonyos szerződést, ahogy annak idején Robert Johnson, az egyik legnagyobb blueslegenda is tette ezt elsőként – mesélte Bujdosó András, az Ölveti Blues Band egykori alapító gitárosa, aki jelenleg az Easy Flow és Katvanhoe együttesekben pengeti a húrokat. Az amerikai blues legnagyobb mítosza szerint Johnson eladta a lelkét az ördögnek a 61-es és a 49-es út kereszteződésében, a Mississippi állambeli Clarksdale-ben, így vált mesteri muzsikussá. – Akárcsak Jimi Hendrix és sok más afroamerikai zenész, Little Richard is a háttérben kezdte, egy híresebb sztár kísérőzenészeként, később vált felkapott sztárrá. Sajnos az ő generációja is sorra kerül egyszer, a régi nagyok nem sokan maradtak már, Jerry Lee Lewis például még köztünk van – tette hozzá András.

Little Richard legnagyobb slágerei a féktelen bulizásról, szerelemről és táncról szólnak. – Míg az egykoron népszerű soul és blues műfajokra a bánat és a melankólia voltak leginkább jellemzőek, ő bevállalta a szórakoztató bohóc szerepét, szembement az iránnyal – fejtette ki Bujdosó András. – Extravagáns külseje és előadásmódja is ezt a dinamikus, bulizós attitűdöt sugározta. Nem is mindig a zene volt fókuszban a koncertjein, sokkal inkább a show.

Birtók Benjámin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában