idén 30 a republic

2020.04.29. 17:30

Büszke, hogy a zenekar felállt a padlóról

Halász Gábor, a Republic debreceni gitárosa hisz a megújult formációban.

Fotó: Kajetán Jácint Photography

Idén lett harmincéves a Republic együttes, amely frontemberének 2013-as, sajnálatos elvesztése után hullámvölgybe került ugyan, mára azonban újult energiával aratja a sikereket. Az újrakezdésről és a csapatba kerüléséről is beszélgetett a Napló Halász Gábor gitárossal.

Rajongóból bandatag

A zenész fiatal korában, egy főiskolai kapcsolat révén ismerkedett meg az együttessel, amelynek azonnal szerelmese lett. – Azt elég nehéz lenne megmondani, hogy mióta vagyok tagja a csapatnak. Úgy kerültem kapcsolatba a zenekarral, hogy Boros Csaba alapító tag édesapja filozófiát tanított nekem a Győri Műszaki Főiskolán. Pista bácsi gyakran mesélt a két fiáról, akik a Republic, illetve a Sing Sing zenekarban játszottak.

„A kollégiumi rádióból is gyakran szólt a Republic Indul a mandula című első lemeze, ami kifejezetten tetszett. Az indulást követő néhány hónapon belül már követtem őket Győrbe, majd később az ország összes városába.”

Hamarosan személyes ismeretség és barátság lett a dologból. Mára összességében 18 év aktív zenekari részvétel van már a hátam mögött. 1992-ben a SOTE-n játszottam először a bandában, akusztikus gitáron. Az egyik legemlékezetesebb koncertem volt, mondanom sem kell. Ezt követően 2002-től állandó közreműködőként szerepeltem, majd 2013-tól hivatalosan is a Republic tagja lettem. Ekkor rögtön egy újabb – számomra felejthetetlen – fellépés jött, 2013 augusztusában a Cipő tiszteletére tartott emlékkoncerten, a Szigeten, ahol mellettünk a magyar zeneipar legendás alakjai képviseltették magukat.

Új felállásban

Az együttes énekesének, Bódi László Cipő tragikus halálát követően a Republic jövője kérdésessé vált, a csapat azonban fel tudott állni a padlóról, és a megújult összeállításban – többek között Halász Gábor érkezésével – is sikeresek tudtak maradni.

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy 2013-ban a zenekar talpra állításában aktívan részt vehettem.”

Azt gondolom, hogy a banda létjogosultságának megítéléséről a közönség viselkedése tanúskodik. A koncertjeink kiváló hangulatban zajlanak. Kezdetben kicsit nehezebb volt nekünk is és a közönségnek is elfogadni a kényszerhelyzetet, de hét év elmúltával sokat változtak a dolgok. Lettek például olyan rajongóink is, akik ez alatt a hét év alatt szerették meg a zenekart. Amíg hívnak minket játszani, eljárnak a koncertjeinkre és veszik a lemezeinket, addig van értelme zenélnünk – hangsúlyozta a debreceni gitáros.

Munka és szerelem

Halász Gábor, a hétvégi fellépések mellett, hétköznap a hivatásának él. – Debrecenben élek, a zene mellett a polgári foglalkozásom is megmaradt. Autó-gépészmérnökként dolgozom, és ez egyrészt hobbi, másrészt szerelem is számomra. Családos ember vagyok, több gyermekem is van, közöttük egy egészen kicsi fiam is, így van dolgom bőven. Hétvégente pedig a zenekari munkáim töltik ki az időm java részét, ezt szintén szerelemből űzöm. Nyolcéves koromban kaptam az első gitárt, és mivel zeneórán egyszer voltam egész életemben, magamtól tanultam meg gitározni. Ehhez pedig sok kitartásra és elhivatottságra volt szükség. A külföldi zenészeket is sokat tanulmányoztam, a Coldplay gitárosa, Johnny Buckland vagy a Pink gitárosa, Justin Derrico nagy kedvenceim, a stílusom kialakulásában azonban a legmeghatározóbb szerepet Tóth Zoltán, a Republic egykori tagja játszotta. Több kedvenc számom is van az együttestől, így nehéz lenne egyet mondanom, az érkezésem utáni korszakból pedig talán azokat szeretem leginkább, amelyek megformálásában meghatározó szerepet kaptam, és az egész dal jellegét meghatározza a gitárhangzásom.

Már most vannak terveik

– A koronavírus által előidézett helyzet a Republicnak sem jött jól – mondta Halász Gábor. – A fellépéseink elhalasztása mellett a márciusi, jubileumi nagykoncertünk időpontját is át kellett tennünk augusztus utolsó napjaira. Nagyon bízom benne, hogy addigra enyhülni fog a helyzet, és meg tudjuk tartani az arénába tervezett koncertet. A zenekar szerencsére online addig is tud dolgozni: készítünk néhány dalt, többek között a Maradj te is otthon, igen! címűt, amelyhez a járvány után talán klip is készül.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában