Változik a hazai közvetítés

2023.06.06. 14:39

Fizetni kell majd az RTL-en a Bajnokok Ligája legjobb meccseiért?

2024-től teljesen megváltozik a világ legnépszerűbb sporteseményének, a labdarúgó Bajnokok Ligájának a magyarországi televíziós közvetítése - írja az Origo. Vidus Gabriella, az RTL Klub vezérigazgatójának szavaiból a portál szerint kiderül: fizetni kell majd a BL-ért a magyar nézőknek.

MW

Lautaro Martínez, az Internazionale (j) és Fikayo Tomori, az AC Milan játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott első, AC Milan-Internazionale mérkőzésen MTI/AP

Fotó: Antonio Calanni

A 2024-es szezontól kezdve az RTL Klub televízió szerezte meg a labdarúgó Bajnokok Ligájának magyarországi közvetítési jogát. A 3 szezonra, azaz 2027-ig szóló megállapodás ideje alatt hazánkban az RTL Klub lesz az első választó, azaz övé lett a BL úgynevezett A-csomagja. 

MAIGNAN, Mike
Mike Maignan, az AC Milan kapusa elkapja a labdát a labdarúgó Bajnokok Ligája elõdöntõjében MTI/EPA/ANSA
Fotó: Matteo Bazzi

A B-csomagot a Sporttelevízió vette meg. De fontos az is, hogy ennek a B-csomagnak a digitális jogai szintén az RTL Klubhoz kerültek. Az Origo a cikkében emlékeztet: 

eddig a közszolgálati televízió M4-es csatornája közvetítette a BL-t, természetesen mindenfajta külön streaming- meg egyéb díj nélkül.

Az első választás azt jelenti, hogy a két elődöntőt és a döntőt kizárólag az RTL Klub adhatja majd (a Sporttévé még ismétlésben sem sugározhatja a sorozat utolsó három meccsét), a csoportmeccsek, a nyolcaddöntők és a negyeddöntők során is mindig az RTL Klub választhat először a kínálatból. Ez a bizonyos első választás joga eddig az M4 Sport birtokában volt, 

azaz a Magyarországon mindenki számára ingyenesen elérhető, országos lefedettségű csatorna biztosította, hogy a BL legfontosabb mérkőzései a legmagasabb színvonalon jussanak el mindenkihez.

Vidus Gabriella, a csatorna vezetője később egy, a LinkedIn közösségi oldalán megjelent bejegyzésében ezt írta:

Nemcsak az jelent majd újdonságot, hogy miénk a keddi és szerdai játéknapok első választása és a BL-döntő kizárólagos közvetítési joga, de

a mérkőzéseket lineáris csatornáinkon és streamingfelületünkön is követhetik majd a szurkolók.

Vidus tehát nem csinált titkot abból, hogy a digitális felületekre helyezik a hangsúlyt. Mit jelent ez? - teszi fel a kérdést az Origo. Az RTL Klubnak már most is van olyan streamingfelülete, amelyet csak előfizetés ellenében érhet el a néző. Innen már a portál szerint nem nehéz összerakni a képet:

az RTL Klub célja az, hogy a legjobb meccsekért - amelyeket eddig ingyen kaptak a szurkolók - a jövőben fizessenek a nézők. Aki nem tud fizetni, az pedig lemarad a nagy mérkőzésekről.

Az eddigi közvetítő MTVA mindjárt a hír megjelenését követően jelezte egy közleményben:

... a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani.  

Az RTL Klubnak évente hozzávetőlegesen 9-11 millió eurót, mai árfolyamon átszámítva körülbelül 3,2-4,2 milliárd forintnak megfelelő összeget kell majd kifizetnie 2024 és 2027 között az UEFA számára jogdíjként. 

Természetesen ennek a döntésnek a hátterében az áll, hogy az RTL Klub nézőszáma folyamatosan zuhan.

 Ezzel a lépéssel akarnak tehát új nézőket magukhoz csábítani, miközben a magyar emberekkel fizettetnék meg az eddig ingyenesen látható Bajnokok Ligája-mérkőzéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában