Interjú

2023.06.06. 09:47

Kozák Luca: nagyon örülök neki, hogy itthoni közönség előtt versenyezhetek az atlétikai vb-n

Az egyik legismertebb magyar atléta, a gátfutó Kozák Luca már biztos induló az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon, ami szerinte egyedülálló lehetőség arra, hogy a szurkolók közelről láthassák, milyen egy sprintfutam, vagy hogy milyen magas például egy női gát. Az Origo interjút készített a magyar atlétával, aki éppen a beszélgetés napján lett 27 éves.

MW

A második helyezett Kozák Luca a 100 méteres gátfutás döntője után a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hogy telt a születésnapja?
Ugyanúgy, mint bármelyik napom. Edzettem, ettem, majd hétvégén tartunk egy kisebb családi összejövetelt. Már nagyjából elindult a szezon, ilyenkor azért kicsit izgalmasabbak a mindennapjaim, mint az alapozáskor, mert kevesebb az edzés, viszont több a külföldi utazás. Tavaly például épp egy nyolcórás úton ünnepeltem a születésnapomat. Most szombaton Athénban futok 4x100-as váltót (a versenyen a magyar küldöttség ezüstérmes lett – a szerk.), utána Budapest következik, a Magyar Nagydíj Sorozat versenye a Lantos Mihály Sportközpontban június 8-án, majd Finnországba megyek tovább.

KOZÁK Luca
Kozák Luca a női 100 méteres gátfutás elődöntőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Év elején még sérüléssel küzdött, ami miatt ki kellett hagynia a fedettpályás szezont. Mostanra teljesen rendbe jött?

Igen, minden rendben. A derekammal van egy kis probléma, nem ért meglepetésként, mert régóta küzdök vele, de év elején annyira rossz volt, hogy úgy voltunk vele, ha az Eb-re még helyre is jövök, semmi értelme minden verseny nélkül odaállni, úgyhogy inkább kihagytuk az egész szezont. Rengeteget gyógytornázom, teljesen tünetmentes vagyok.

Izgatott a hazai rendezésű világbajnokság miatt?

Még elég messze van, addig teszem a dolgomat, mindig az aktuális feladatra koncentrálok.

Tavaly az év legjobb női sportolójává választották. Ez nagyobb terhet rak a vállára a vb-n?

Ez egy hatalmas elismerés, de semmiképpen nem teherként élem meg, inkább motivációként. Kicsit jobban megismerték a nevemet, ezt pozitívan élem meg, és szeretném megmutatni, mire vagyok képes.

KOZÁK Luca
Kozák Luca gátfutó, az év női sportolója az M4 Sport – Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Amire tökéletes alkalom egy hazai rendezésű világbajnokság.

Így van. Nagyon örülök neki, hogy hazai közönség előtt versenyezhetünk, mert úgy látom, hogy az emberek nem igazán tudják, mi az, amit csinálunk, nem tudják, mit jelent az, hogy valaki lefut 100 métert 10 másodperc alatt, vagy hogy milyen magas egy női gát. Abban bízom, hogy minél többen kijönnek olyanok, akik még nem láttak atlétikát, hogy saját szemükkel láthassák, mi is az atlétika. Ebben az a csodálatos, hogy a legtöbb dolgot otthon is ki lehet próbálni, hiszen mindenki meg tudja nézni, mennyi idő alatt futja le a százat vagy hogy milyen messzire tud ugrani és rögtön van összehasonlítási alap.

Mit vár magától a világbajnokságon?

Saját magamat nem tudom becsapni, érzem, hogy milyen formában vagyok. A cél természetesen, hogy minél gyorsabb legyek. Helyezésbe, időeredménybe nem szeretnék belemenni, már csak azért sem, mert a női gát brutális fejlődésen megy keresztül. Olyan idők születnek a versenyeken, hogy csak kapkodjuk a fejünket, nem tudjuk, hogy a vb-n mennyire erős idő kell majd például a dobogóhoz.

A teljes interjút ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!