Várakozás

2023.05.25. 06:09

Suhajda Szilárd felesége szerint most már a férje élete a tét (videó)

Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról. Már az élete a tét, ez már mentőakció, nem keresés – erről beszélt a Tényeknek Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége.

MW

Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban 2017. április 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indulnak érte

Friss hír érkezett a Himalájából a magyar hegymászóról. Egy hegymászócsapat észlelte, és egyértelműen beazonosította Suhajda Szilárdot.

A teljes cikk ITT olvasható.

Suhajda Szilárd élete a tét a Himalájában: a felesége szerint ez már mentőakció

Már az élete a tét, ez már mentőakció, nem keresés – erről beszélt a Tényeknek Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége. 

A riportban elhangzott: azt feltételezik, hogy Suhajda már nincs magánál, meg is sérülhetett. Az élete forog kockán. Legindi Tímea ezúttal is elmondta, hogy egy oxigénpalackos mászó látott egy alakot a négyes tábor felett, de hogy az Szilárd-e, valós volt-e az észlelés, még nem derült ki. Órákba telik ezt is kideríteni, ahogy a négyes tábor sátrait is átnézni. Serpák keresik, kutatják. A nyomkövetője kapcsán szóba került az is, hogy tízpercenként kellett volna frissítenie a helyadatokat, de már Szilárd eltűnése előtt is össze-vissza jeleket küldött. Mostanra pedig le is fagyhatott, tönkremehetett, azért nem küld már semmit se – írja a kemma.hu. 

Suhajda Szilárd felesége mindezek ellenére még bizakodik. Úgy gondolja, az utolsó nyomkövetős jel alapján, hogy mivel akkor 53 méterre volt a csúcstól a férje, hogy akkor már meg is csinálta a mászást. Viszont azóta ugye nem tudni, hol van. 

A csúcs közelében vannak olyan szakaszok, amelyeken lényegében lehetetlen, hogy az azóta felért mászók ne látták volna a magyar extrémsportolót. 

Továbbra sincs biztos hír Suhajda Szilárdról, de valakit láttak a Mount Everest csúcsán

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea a HírTV-nek elmondta, nagyon pozitív hírként értékeli, hogy egy, a 4-es táborban tartózkodó hegymászó a tábor fölött egy embert látott. Tímea szerint, 

ha valóban egy ember van ott, akkor az nem lehet más, csak Szilárd, mert ilyen magasságban nagyon ritkán mozognak egyedül a hegymászók.

Klein Dávid, Suhajda korábbi mászótársa a közösségi oldalán, életben tartva a reményt, szerencsés lejutást kívánt a 41 éves extrémsportolónak. Kommentelői kérdésre kicsit elemezte is a jelenlegi helyzetet, kiemelve, hogy találgatni nem szeretne és nem is fog – írja a kemma.hu

Leírta, hogy Szilárd sátra jellegzetes, így könnyen azonosítható. Arról is írt, hogy a Déli-nyereg és a csúcs között van rögzített kötél, de fáradtan, éjszaka a hatalmas platón nem feltétlen találja meg egy mászó a sátrát. 

Az utolsó, 8795 méteres nyomkövetős jelből azt viszont nem lehet megállapítani, hogy vajon felment előbb Szilárd, majd elindult, vagy egyből lefelé ment.

Dávid azt is elárulta, hogy energiazselé, úgynevezett dex injekció és két liter folyadék szokott lenni korábbi társánál a mászásoknál. Kitért arra is, hogy nem tudhatja senki, mi történt odafent, azonkívül, hogy Szilárdra nagyon hosszú mászónap után kimerítő ereszkedés várt, és reményei szerint vár. A nyomkövető megbízhatatlan működése előtte sem ismeretlen jelenség. Végül ismét a remény hangján szólt, abban bízva, hogy Szilárd épségben hazatér szeretteihez.  

Szerdán, 21 óra körül fel kellett volna érnie a csúcsra

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea ma reggel 7 órakor újra megszólalt a Rádió 1-ben – írja a Magyar Nemzet. Elmondta, hogy nincs friss információja a férjéről, nem lehet tudni, mi történt vele az éjjel, de úgy számolt, hogy szerda éjjel 21 óra körül fel kellett volna érnie a csúcsra. Az eredeti tervek szerint azonban már 12 és 16 között fel kellett volna jutnia. A Mount Everesten jelenleg nem fúj erős szél, a hőmérséklet mínusz 25–27 Celsius-fok. Az elmúlt órákban egy nagyobb csoport, négy hegymászó nyolc serpa segítségével ugyancsak csúcstámadást indított ezen az útvonalon, és nem találkoztak Suhajdával. A hegymászót két serpa is keresi a legfelső, négyes táborban is, ahova már vissza kellett volna érnie, minden sátrat megnéznek, nemcsak Szilárdét, de egyelőre ott sem találják.

Nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt

A küldetés kommunikációját segítő Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal bejegyzésben - ami Suhajda Szilárd saját Facebook-oldalára is felkerült - azt írták, hogy a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. „A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár többórás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett” – írták.

Kitérnek arra is, hogy a nyomkövető kihagyása nem szokatlan jelenség, a tavalyi Lhoce-mászás alkalmával két napig nem tudta senki, merre jár a hegymászó. 

Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk

– írták.

A Facebook-bejegyzés ugyanakkor kitér arra is, hogy a hegymászó az általában megszokotthoz képest 

nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött, és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér

– írták.

Felkértek két serpát, menjenek fel Suhajda Szilárd elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. „Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet” – áll a bejegyzésben.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült – közölte korábban az MTI-vel az expedíció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!