Emléktábla avatás

2022.05.20. 13:24

Szabó István: évezredek alatt egybeforrt a katonaság és a sport

Felavatták a magyar katonaolimpikonok emléktábláját Budapesten.

Évezredek alatt egybeforrt a katonaság és a sport; a régi idők katonáinak a legfőbb fegyvere – ahogyan ma is – az egészsége, fizikai állóképesége és kifogástalan mentális állapota, akaratereje volt – mondta Szabó István honvédelmi államtitkár a honvédség idei toborzó- és emlékfutásának befutóján pénteken a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ kertjében. A rendezvényen felavatták a magyar katonaolimpikonok emléktábláját.

Szabó István hozzátette: az idei emlékfutás a 174. születésnapját ünneplő Magyar Honvédségnek állít emléket, azoknak a dicső hősöknek, magyar katonáknak, akik életüket adták a magyar szabadságért és függetlenségért, „akikhez igazodunk”.

Az államtitkár megjegyezte: a futás célja nemcsak az volt, hogy a Magyar Honvédségnek toborozzanak, hanem az is, hogy népszerűsítsék az egészséges, sportos életmódot. Reményét fejezte ki, hogy sok fiatal kapott kedvet a sportra, az egészséges életmódra és ahhoz is, hogy „ilyen sportos és fegyelmezett katonaközösséghez tartozzon”.

A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör által szervezett toborzó emlékfutás május 6-án, a magyar sport napján indult, a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák 1800 kilométert futottak és 219 települést érintettek. A futás során érintett településeken belül bárki csatlakozhatott a katonákhoz, az egyes helyszíneken bemutatókkal, véradássál, megemlékezésekkel, kulturális programokkal várták az érdeklődőket.

Szabó István beszédében a katonaság és a sport egybeforrása kapcsán elmondta, a jó katonának tudnia kellett hosszú meneteket végrehajtani felszereléssel, lovagolni, úszni, különböző fegyvereket használni és ismernie kellett a közelharc technikáit is.

BOZÓ Tibor; SZABÓ István
Szabó István honvédelmi államtitkár (b2) és Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) parancsnoka koszorúz a magyar katonaolimpikonok újonnan felavatott emléktáblájánál a honvédség idei toborzó- és emlékfutásának záró rendezvényén a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban 2022. május 20-án.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A katonaság mindig is egész embert kívánó hivatás volt és ehhez a sport nélkülözhetetlen – jegyezte meg, hozzátéve, a katonai kiképzés alapeleme volt a sport, így tudták felkészíteni a katonákat, hogy készek legyenek feladatukat végrehajtani, és ezért voltak az első sportversenyek résztvevői alapvetően katonák.

Hozzátette: a katonák ma már másfajta szolgálatban vesznek részt, de ugyanolyan elengedhetetlen része kell, hogy legyen az életüknek a sport és a fizikai felkészültség.

Elmondta: a magyar egyetemes sportot mindig is meghatározták a magyar katonaolimpikonok, az újkori olimpiákon 163 katonasportoló vett részt, 32-en aranyérmet is nyertek, 25-en egyéb érmet szereztek és több mint 20 katonasportoló pontszerző helyet ért el. Felidézte: az 1900-as párizsi olimpián Gregurich Ámon alezredes, vívó volt az, aki az első magyar katona volt, aki pontszerző helyet ért el olimpián.

Megjegyezte: egy évvel ezelőtt alakult meg a Katonaolimpikonok Baráti Kör, amely feladatának tekinti ennek az örökségnek a megőrzését, ápolását, ismertté tételét és ezért avatják fel most a katonaolimpikonok emléktábláját.

Nagyon sok közös tulajdonsága van a sportolóknak és katonáknak: fegyelmezett és tudatos életmódot követel meg mindkettő, vasakarattal készülnek fel a megpróbáltatásokra, és bátran, hősiesen teljesítik feladatukat – emelte ki az államtitkár, aki a Katonaolimpikonok Baráti Kör elnöke is egyben.

Szabó István a rendezvényen Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével felavatta a magyar katonaolimpikonok emléktábláját, amelyet az épület oldalán helyeztek el. Az emléktáblát Berta Tibor dandártábornok, katolikus püspök és Mészáros László protestáns vezető esperes áldotta meg.

Borítókép: Szabó István honvédelmi államtitkár (b) és Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke leleplezi a magyar katonaolimpikonok emléktábláját a honvédség idei toborzó- és emlékfutásának záró rendezvényén a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban 2022. május 20-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!