Ország-világ

2021.10.09. 01:05

Elbúcsúzott a bajnok: megható, ahogy az egész sportág elköszönt Cseh Lászlótól

Véget ért egy páratlan pályafutás: hivatalosan is elbúcsúztatták Cseh Lászlót.

Budapest, 2021. október 8. A tokiói olimpia után visszavonult Cseh László búcsúztatása a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa második napján, 2021. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa második napján, a versenynap legfontosabb pillanatai csak a döntők után következtek. Ekkor rendezték a tokiói olimpia után visszavonult Cseh László búcsúztatását.

Szinte az összes aktív magyar versenyző a vízbe ugrott a tiszteletére
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Cseh László kétszeres világbajnokként, négyszeres olimpiai ezüstérmesként, 14-szeres Európa-bajnokként fejezte be profi pályafutását.

A klasszist álló ovációval, hosszan tartó tapssal fogadta a közönség, majd az ünnepelt mind a négy úszásnemben teljesített egy hosszt. Először pillangón pályatársával, a hozzá hasonlóan a tokiói játékok után visszavonult, a közönség soraiból „meglepetésszerűen” kiválasztott Bernek Péterrel tempózott, majd a 200 méter hát 1980-as, moszkvai olimpiai aranyérmese, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke csatlakozott hozzá.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is csatlakozott hozzá egy hossz erejéig Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Ezt követően jött a 84 esztendős Kiss Miklós, aki az alapokra tanította Cseh Lászlót, ő mellen úszott a klasszissal.

Az egyes úszásnemeket, az újabb és újabb 25 métereket Plagányi Zsolt sípszavára indították el a vízben lévők.

Pályafutása utolsó hosszára a világkupán részt vevő magyar úszók – akikhez csatlakozott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is – kísérték el Cseh Lászlót, a célba érkezést követően pedig közös vizes „pancsolás” következett, sőt, miután kiszállt a medencéből profi úszótól ritkán, a strandokon annál gyakrabban előforduló „bombával” Cseh László még visszaugrott.

Még egy utolsó utáni utolsó ugrás, már civilként, egy bombával
Fotó: Bors / Dombóvári Tamás

 

„Csak annyit tudtam, hogy hivatalosan elbúcsúztatnak pénteken este a Duna Arénában, s annyit kértek a szervezők, hozzak magammal fürdőnadrágot – árulta el Cseh László. – Hogy Kiss Miki bácsi is itt volt velem, és még úszott, különösen megható, szerintem akkor voltunk utoljára egy medencében, amikor megtanított úszni – írta a nemzetisport.hu.

Azt is Cseh Lacitól tudjuk, hogy ő bizony nem tudná felsorolni az elért eredményeit, s azt is, hogy bele is borzongott, amikor a hangosbemondó hosszan taglalta, mit is ért el pályafutása során.

„Lassan-lassan dereng, és tudatosodik bennem, mennyi szép sikert tudhatok a magaménak: éveken keresztül nem értékeltem magam eléggé

– fogalmazott Cseh, s a kijelentése után adódó kérdésre, ezek után képes-e kimondani, hogy igenis megérdemelte ezt a csoda szép búcsúztatót, ha „döcögve” is, de végre csak kimondta: – Igen, megérdemeltem.”

Egy korszak lezárult: megható volt a búcsú
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Borítókép: Budapest, 2021. október 8. A tokiói olimpia után visszavonult Cseh László búcsúztatása a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa második napján, 2021. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában