Labdarúgás

2019.05.04. 08:04

Buzánszky Jenőre emlékeztek születésnapjának évfordulója alkalmából

A 49-szeres válogatott labdarúgó szombaton lenne 94 éves.

Forrás: Wikimedia

Fotó: Róth Tamás

Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat utolsóként elhunyt tagjára emlékeztek pénteken sírhelyénél, a Szent István-bazilika altemplomában.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy az 1925-ben, Újdombóváron született Buzánszky Jenő állandó tagja volt annak a legendás magyar együttesnek, amely 1952-ben olimpiai bajnoki címet, 1953-ban Európa Kupát nyert, és véget vetett az angol csapat több évtizedes hazai veretlenségének, majd egy évvel később világbajnoki ezüstérmes lett.

Lomnici kiemelte: az Aranycsapat jobbhátvédje felismerte, hogy a legnagyobbaknak közéleti szerepet is kell vállalniuk, nagyon fontosnak tartotta a határon túli magyarok ügyét, valamint azt, hogy a labdarúgó utánpótlásképzést már az óvodás kortól el kell kezdeni. Ennek szellemében 2011-ben ő hozta létre az Ovi-foci Alapítványt.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Testület alelnöke arról beszélt,

Buzánszky sokat tett azért, hogy a magyarság hírnevét és tehetségét elvigye a világba.

„Tiszta beszéd, becsület, akarat és a magyarság jövőjébe vetett hit jellemezte, s ezzel példakép minden fiatal számára” – fogalmazott Bajkai, aki szerint az egykori dorogi jobbhátvéd életcéljának tekintette, hogy olyan ifjúságot neveljen, amelyből később újra kinőhet egy Aranycsapat.

Buzánszky Jenő sírjánál Lomnici Zoltán, Bajkai István, ifj. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat Testület új tagja, Grosics Edina, valamint a Fidelitas tagjai helyeztek el koszorúkat.

Borítókép: Buzánszky Jenő 2014 decemberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!