Emlékév

2023.01.21. 21:56

Petőfi Sándor kapcsolati hálóját bemutató adatbázis készült a Nemzeti Levéltárban

A költő kapcsolati hálóját tartalmazó adatgyűjteményben mintegy 200, a költő ismeretségi köréhez tartozó ember szerepel. Az online adatállományt mutatták be Budapesten.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója (k) köszöntőt mond Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján, a költő teljes kapcsolati hálóját leképezõ adatbázis és a személyéhez kapcsolódó magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listájának bemutatóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2023. január 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Levéltár Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára elkészítette a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist, valamint a személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listáját. Az online adatbázisokat pénteken mutatták be Budapesten.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy a költő kapcsolati hálóját tartalmazó adatbázisban mintegy 200, Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó ember szerepel.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: 

amikor a bicentenáriumot tervezték, nemcsak Petőfit, hanem a korszakot is szerették volna bemutatni, hiszen a legnagyobb költő élete jelképesen is átfogja mindazt, amit mi magyar nemzeti kultúraként azonosítunk.

Szabó Csaba ismertetése szerint az adatbázisban szereplő nevekhez rövid életrajzi leírás és irodalmi ajánló tartozik, 161 névhez levéltári irat is kapcsolódik iratfotóval, rövid tartalmi leírással, a pontos jelzettel és a keletkezési adatokkal.

SZABÓ Csaba; PETÕFI Sándor
Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntőt mond Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján, a költő teljes kapcsolati hálóját leképező adatbázis és a személyéhez kapcsolódó magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listájának bemutatóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2023. január 20-án
Fotós: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Schmidt Anikó főlevéltáros elmondta: az adatbázis tükrözi, hogy Petőfi Sándor szinte minden társadalmi rétegben otthonosan mozgott, számos ismerőse volt, akiknek életútját változatos levéltári iratok illusztrálják, például anyakönyvi kivonat, levelezés, oklevél, térkép vagy fénykép.

A személyek kiválasztása a vonatkozó szakirodalmon alapul, mindegyik életrajzban megtalálható, hogy az illető személy pontosan milyen kapcsolatban állt Petőfi Sándorral - tette hozzá.

A válogatásban helyet kapott például Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Petőfi Sándor ifjúkori szerelme, Cancriny Emília is.

Szabó Csaba ismertetése szerint a másik adatbázis Tarjányi József helytörténész, Petőfi-kutató több évtizedes gyűjtőmunkája, amely a Petőfi Sándorral kapcsolatos magyarországi és külföldi emlékhelyek listáját adja közre.

Bánki Zsolt osztályvezető elmondta, hogy az adatbázisban jelenleg 416 szobor 180 emlékmű és 145 emléktábla szerepel 19 országból.

Az alkalmazás közösségi funkcióval is kiegészül, amely lehetővé teszi, hogy a Tarjányi József által összegyűjtött adatok bővíthetők, illetve kiegészíthetők legyenek további, ma még ismeretlen, nem feldolgozott, illetve a jövőben létrehozandó Petőfi-emlékhelyekkel.

Az egyes rekordok tartalmazzák az adott alkotás címét, pontos helyét, típusát, ha ismert, az emlékmű alkotóját, az állító szervezet nevét, valamint az alkotás keletkezésének idejét. Az adatbázis továbbá közli az egyes emlékhelyek Google-térképre vetített GPS-koordinátáit, illetve számos esetben az azok anyagára, méretére, állapotára vonatkozó adatokat is.

A helyszínen elhangzott, hogy a publikált adatbázisok, amelyek a https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/ oldalról érhetőek el, a következő hónapokban különböző innovatív megoldásokkal bővülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában