Átröpűlök hosszában hazámon

2022.12.13. 14:00

Már húszezren látták a Petőfiről szóló utazókiállítást

Útjának első fél évében több mint 4000 kilométert tett meg, 60 települést keresett fel és mintegy 20 ezer érdeklődőt fogadott a Petőfi-emlékév kapcsán létrehozott, buszba épített tárlat.

A Petőfi-emlékév kapcsán létrehozott, buszba épített tárlat

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Átröpűlök hosszában hazámon című, Petőfi Sándorról szóló utazókiállítása szeptember 1-jén Kiskőrösről indult el, és első fél évét december 9-én Bicskén zárta, ahol a polgármester köszöntötte a tárlat kurátorait és múzeumpedagógus kollégáit – emlékeztet a PIM által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A múzeum tájékoztatása szerint az utazókiállítás kiemelt célja, hogy minél többekhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből idézi meg Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. 

A kiállítás címét adó Átröpűlök hosszában hazámon mottó a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

A kiállítás képzeletbeli utazásra hívja a látogatót, aki felszállhat 1845-ben a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze múltjának meghatározó állomásait, és a közönséggel együtt fürkéssze jövőjét – olvasható a múzeum közleményében.

Az utazókiállítás az év végi leállást követően januárban folytatja útját és a Budapest környéki, valamint a keleti országrész településeit veszi célba. Az aktuális állomásokról a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján, valamint a PIM Facebook- és Instagram-oldalain tudnak tájékozódni az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában