Programajánló

2022.08.17. 09:00

A magyar történelem mérföldkövei című tárlaton mindent megtudhatunk az Aranybulláról

Az oklevél kibocsátásának 8oo éves évfordulója és az államalapítás ünnepe alkalmából nyílt napot tart augusztus 20-án a Magyar Nemzeti Levéltár Budapesten.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás egy részlete

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

II. András arany függőpecsétjeit és a korszakhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat ismerheti meg a közönség. 

A magyar történelem mérföldkövei című, panorámavetítéssel kísért tárlaton Magyarország történetének sorsfordító dokumentumai közül az Aranybullához kapcsolódó iratok eredeti példányai lesznek láthatók - adta közre az intézmény.

Az aranypecséttel megerősített uralkodói kiváltságlevelek, az úgynevezett aranybullák között kiemelkedő helyet foglal el II. András király 1222-ben kibocsátott oklevele, amely hét példányban jelent meg, de egy sem maradt fent eredetiben. A hiteles szöveget Nagy Lajos király 1351. évi átírásából ismerik a szakértők - olvasható a tájékoztatóban.

Az aranypecsét háromszoros arányban felnagyított, látogatók által is megfogható makettje
Forrás: Kovács Attila / MTI

A levéltári nyílt napon Kurecskó Mihály főlevéltáros mutatja be II. András, Imre király, IV. Béla aranypecsétjét és okleveleit, valamint az 1351-es Nagy Lajos-féle Aranybulla-átiratot.    

A korabeli mesterségek, a hétköznapi élet eszközei és ruházat megismertetésén túl 13. századi közkedvelt társasjátékokkal, pénzverőműhellyel és lantmuzsikával készülnek a szervezők.

Ismeretterjesztő film járja körül az 1222-es Aranybulla történetét, jelentőségét, oklevél- és pecséttani érdekességeit Rácz György szakértő segítségével.

Lesz fotóstand és kvízjáték is, további információk az intézmény honlapján, ide kattintva érhetők el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában