120 éve született

2022.07.21. 13:00

Mohy Sándor festményeiből nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön

A hatvan alkotást felvonultató tárlat augusztus 20-ig látogatható.

Mohy Sándor hatvan alkotását felvonultató kiállítással emlékeznek meg a festő születésének 120. évfordulójáról szerdától a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (Emük).

A Mohy Sándor sajátos formanyelvén megfestett portrékat, önarcképeket, csendéleteket és tájképeket bemutató tárlat Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével nyílt meg az Emük földszinti kiállítóterében – közölte a MANK az MTI-vel.

A kárpátaljai Dercenből származó, majd Szatmárnémeti és Dés után Kolozsváron megtelepedett Mohy Sándor (1902-2001) az erdélyi festészet egyik legjelentősebb és legtermékenyebb alkotójaként, valamint meghatározó művészpedagógusként írta be nevét az erdélyi művészet történetébe – emlékeztet a MANK közleménye.

Mohy Sándor alkotásait Litteczky Endre szatmári festő fedezte fel, aki szobrászatra, majd az olajfestés technikájára tanította. Mohy Papp Aurél műtermébe is eljárt, 1924 és 1925 nyarán a nagybányai szabadiskolában dolgozott, ahol Thorma János korrigálta műveit, majd 1925-1929 között a kolozsvári művészeti főiskola festészeti szakán tanult.

1931-től a Szatmári Református Gimnázium óraadó tanára lett, majd 1937-ben Désen kapott rajztanári állást. 1938 és 1940 között átvette és újjászervezte a dési szabad festőiskolát, és 1940-ben Désen nyitotta meg első egyéni tárlatát is.

NÉMETH Zsolt
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond Mohy Sándor festőművész retrospektív kiállításán az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön 2022. július 20-án.
Fotó: MTI/Kátai Edit

1949-től 1970-es nyugdíjazásáig a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti tanszékének előadótanára, 1967-től rektorhelyettese volt.

Számos erdélyi folyóirat és napilap közölte művészeti írásait, ezekből Műhelynapló című, 1981-es kötete közölt válogatást.

Mohy Sándor most megnyílt kiállításának szervezői a Sapientia Alapítvány, valamint a Székely Nemzeti Múzeum kollekciója mellett több erdélyi és magyarországi magángyűjteményből válogattak, arra törekedve, hogy a bemutatott művek egyaránt szemléltessék a mintegy hét évtizedet felölelő életmű jelentős periódusait és a festő jellegzetes témáit is.

A tárlaton szereplő munkák jól szemléltetik azt a jellegzetes Mohy-stílust, amely már a negyvenes években megszilárdult és amelyhez a festő élete végéig ragaszkodott – áll a közleményben.

Mohy Sándor retrospektív kiállítása augusztus 20-ig látogatható.

Borítókép: Érdeklődő Mohy Sándor festőművész retrospektív kiállításán az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön 2022. július 20-án. Fotó: MTI/Kátai Edit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában