Irodalom

2022.07.28. 11:00

Fiatal íróknak hirdet pályázatot az Előretolt Helyőrség Íróakadémia

Olyan 18 és 25 év közötti tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel.

Fiatal írók számára hirdet pályázatot az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és működtetője, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG), a pályázatok benyújtásának határideje szeptember 11.

A pályakezdő szépíró kategóriában közzétett felhívás szerint idén tíz alkotó részesülhet jelentős szakmai és a későbbiekben anyagi támogatásban – olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, olyan 18 és 25 év közötti tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket. Emellett úgy érzik, alkotói pályájuk kibontakozását elősegítheti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóinak iránymutatása, szakmai tapasztalata, egy alkotói közösséghez való tartozás, a pályakezdés nehézségeinek áthidalásához nyújtott szakmai, szellemi és a későbbiekben anyagi támogatás.

Az íróakadémiai képzés időtartama három tanév. A képzés első tanévében a KMTG a pályázat nyerteseinek tanulási és továbbképzési lehetőségeket kínál jeles írók irányításával, továbbá a pályázat nyertesei korszerű önmenedzselési módszereket sajátíthatnak el.

A képzés második tanévétől, azaz a 2023/2024-es tanévtől kezdődően a pályázat nyerteseinek a KMTG egy tanévre szóló, havi nettó százezer forint művészeti tanulmányi ösztöndíjat ítél oda.

Amennyiben a növendék teljesíti az Íróakadémia szakmai elvárásait, a KMTG további egy tanévre szóló szerződést köt vele.

A KMTG közreműködik a szerzők arra érdemes műveinek megjelentetésében, író-olvasó találkozók, fellépési lehetőségek szervezésében, gondoskodik a médiajelenlétről, valamint elősegíti a szerzők szakmai érdekeinek érvényesítését.

A pályázatokat a KMTG által felkért bírálóbizottság értékeli, amely az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóiból áll. A pályázat elbírálása többfordulós. A harmadik fordulóban a bírálóbizottság szeptember 19. és 23. között szakmai interjúra hívja a pályázókat. Az elbírálás határideje szeptember 26..

A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az íróakadémia által biztosított képzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Számos tehetséges és elhivatott pályakezdő élt a felkínált lehetőségekkel és lépett önálló kötettel a közönség elé – olvasható a közleményben.

Mint írják, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában, az Enumeráció című debütsorozatban a képzésben részt vevő ifjú szerzők tollából már 29 kötet jelent meg és továbbiak várnak kiadásra.

A közleményben kiemelik, hogy az elmúlt években oktatóik, akadémistáik és volt hallgatóik részére különféle szakmai fórumok és bizottságok számos nívós díjat és ösztöndíjat ítéltek oda. Emellett szakmai munkájuk minőségét mutatják a kritikai és az olvasói visszajelzések is.

A pályázatokról további információ a KMTG honlapján a https://kmtg.hu/palyazatok/ linken érhető el.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában