Európai Hidak

2022.07.05. 20:35

Idén Amszterdam áll a fesztivál fókuszában

A fesztivált a Metropole Orkest bő hatvantagú formációja nyitja állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama vezetésével.

Idén Amszterdam áll az Európai Hidak fókuszában: a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös, tematikus fesztiválja szeptember 16-tól 30-ig a holland város egyedi kultúrájába nyújt betekintést könnyűzenei és klasszikus koncertekkel, valamint filmvetítésekkel. 

A 2013-ban indult Európai Hidak fesztivál középpontjába a tavalyi megújulás után ismét egy város kerül: "a vibráló, sokszínű és nyitott Amszterdam és Budapest között épül meg a képzeletbeli híd a kultúra segítségével" - közölték a szervezők kedden az MTI-vel. 

Az eseménysorozat keretében Budapesten lép fel többek között az Amszterdami Concertgebouw Zenekara Fischer Iván vezényletével és Kelemen Barnabás hegedűjátékával, a streaming listákat vezető fúziós zenét játszó zongorista, Joep Beving; Fassang László és holland pályatársa, Sietze de Vries pedig orgonapárbajt vívnak. 

A fesztivált a Metropole Orkest bő hatvantagú formációja nyitja állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama vezetésével, a holland roots-rockban utazó Dawn Brothers a húsz éve Magyarországon is élő osztrák dalszerző-előadóval, Ripoff Raskolnikovval ad közös koncertet, és az Európai Hidak kedvéért áll össze a tavaly az Év Európai Jazz-zenészének választott Tineke Postma szaxofonos az Amsterdam-Budapest Underground nemzetközi kvartettet alapító Fenyvesi Márton gitárossal és Tristan Renfrow dobossal. 

Mint a közleményben kiemelik, a fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar is Amszterdam nyitott kultúrájához illő hangversennyel készül: a pár éve elhunyt Louis Andriessen különleges darabja mellett Mozart saját maga és testvére számára írt kompozíciója, valamint Beethoven grandiózus Eroicája is felcsendül. 

Fischer Iván azonban nemcsak a BFZ-vel, hanem az Amszterdami Concertgebouw Zenekarával is fellép, amelynek tiszteletbeli vendégkarmestere. A hangversenyen Bartók Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulójára írt Táncszvitje és - Kelemen Barnabás közreműködésével - Hegedűversenye, végül Beethoven V. szimfóniája hangzik el. 

A Európai Hidak keretében a filmművészet holland vonatkozású remekeit is újranézheti a közönség Réz András filmesztéta kalauzolásával: látható lesz mások mellett a Párizs, Texas és a Leány gyöngy fülbevalóval.

Borítókép: facebook/ Metropole Orkest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában