Csillagóra

2022.06.27. 11:16

Az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit díjazta az Opera

Elismerésben részesült Cser Krisztián basszista, Szántó Andrea mezzoszoprán, Rácz Rita szoprán és Balázsi Gergő Ármin balettművész is.

Az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit díjazta a Magyar Állami Operaház, elismerésben részesült Cser Krisztián basszista, Szántó Andrea mezzoszoprán, Rácz Rita szoprán és Balázsi Gergő Ármin balettművész is.

Az Opera vezetése tíz éve honosította meg a magánénekeseknek odaítélhető A Magyar Állami Operaház kamaraénekese címet, valamint a balettművészek körében azonos célt szolgáló A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet.

Az opera és a balett műfaját egyaránt jelképező, hattyút formázó Herendi porcelán díj kitüntetettje Cser Krisztián basszista, Szántó Andrea mezzoszoprán és Rácz Rita szoprán. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet a következő évadban Balázsi Gergő Ármin principál viselheti – közölte a dalszínház az MTI-vel.

A Magyar Állami Operaház Zenekarának kamaraművésze címet Polonkai Judit, az együttes szóló I. fagottosa vehette át a június 25-én megrendezett Csillagóra évadzáró gálán. A Magyar Állami Operaház Énekkarának kamaraművésze címben a bariton szólamból Fekete Károly részesült. A Magyar Nemzeti Balett kamaraművésze címet Miju Takamori érdemelte ki.

Cser Krisztián basszista az elismeréssel.
Fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház

Első ízben részesült kamaraművészi elismerésben az Opera Gyermekkarának egy ifjú tagja, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet egy növendéke. A Gyermekkarból Abebe-Ayele Rafael vehette át a díjat, míg A Magyar Nemzeti Balettintézet kamaraművésze Porkoláb Cecília 6. évfolyamos balettnövendék lett. Hagyományosan a Csillagóra évadzáró gálát megelőzően adták át az Opera azon elismeréseit, amelyeket a dalszínház egykori jeles művészeinek és kiemelkedő egyéniségeinek emlékére alapítottak.

Operaházi örökös tagságát és mesterművészi címét elismerő oklevelét vehette át ifjabb Harangozó Gyula koreográfus, balettművész, a Magyar Nemzeti Balett korábbi igazgatója, aki 2021 novemberében, a Magyar Opera Napja alkalmából megtartott ünnepi bejelentésen nem tudott részt venni. Az Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Opera néhai főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére alapított emlékplakettet tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása elismeréseként Kovács István operaénekes kapta. A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Nagy Csaba, az Opera Zenekar trombitaművésze részesült, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Keskeny Ferenc hegedű szólamvezető kapta.

Az Opera egykori elismert jelmeztervezője előtt tisztelgő Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Tihanyi Ildi jelmez- és díszlettervező. Az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos emlékére alapított plakettet Harangi Mária rendező vehette át. A Covid-időszak alatti helytállásért külön jutalomban részesítették Barabás Izabella öltöztetőt és Bácskai Tamás kellékest.

A 2021/2022-es évadban 17 bemutató, köztük 11 egész estés darab, valamint további 7, korábban csak online közvetített premier volt látható. Az opera- és balettelőadások mellett szimfonikus hangversenyek, gálaestek, ifjúsági és gyermekprogramok is várták a közönséget 3 játszóhelyen és további 6 budapesti, 9 vidéki és 1 határon túli helyszínen.

Borítókép: Szántó Andrea mezzoszoprán átveszi az elismerést. Fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában