Kreatív Hangtér

2022.05.17. 16:35

Játszhatnak a hangokkal a látogatók a Magyar Zene Háza új kiállításán

Most bontakozik ki igazán a Liget Budapest projekt, érik be a 10 éves munka gyümölcse.

8 nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat szerdától a Liget Budapest projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza (MZH) új kiállítása, a Kreatív Hangtér.

A január végi nyitás óta az MZH állandó kiállítása, Hangdómja, élőzenei koncertjei, családi és egyéb programjai már több mint 260 ezer látogatót vonzottak, egy hete pedig megnyílt a szabadtéri színpad is

– mondta el a Kreatív Hangtér keddi sajtóbemutatóján Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

Forrás: Magyar Zene Háza

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a Magyar Zene Háza egy igazán élő, fantasztikus intézmény lett, amely márciusban Cannes-ban, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en a fődíjat nyerte el.

Most bontakozik ki igazán a Liget Budapest projekt, érik be a 10 éves munka gyümölcse

– jegyezte meg Baán László, hozzátéve, hogy a Magyar Zene Házával egy lepusztult irodaház-komplexum helyén, egy tájsebet begyógyítva jött létre a világ egyik legklasszabb zenei intézménye.

Belépve ide mindenki eldöntheti saját maga, hogy a Városliget elpusztítása vagy újabb fénykora kezdődött meg

– fogalmazott.

Baán László arról is szólt, hogy a Liget Budapest projekt eredményeként, az MZH közelében még májusban megnyílik Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Házában pedig ősztől várja a látogatókat az első időszaki kiállítás, amely a magyar könnyűzene történetét fogja bemutatni.

Forrás: Magyar Zene Háza

Horn Márton, az MZH intézményigazgatója közölte, hogy a Kreatív Hangtér installációinak koncepcióterveit Váczi Dániel zenész, a hangszerkészítőknek szóló nemzetközi megmérettetés, az amerikai Guthman-díj idei fődíjasa készítette, aki a Medence-csoporttal közösen hozta létre az itt kipróbálható 8 egyedülálló hangszert, illetve hangképző installációt.

Forrás: Magyar Zene Háza

A Kreatív Hangtér korcsoporttól függetlenül mindenki számára nyitott.

Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a Ritmushajtányon, egy zakatoló akusztikus ritmusgépen pedig négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, amelyek vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestővel énekelve vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, amelyeket egy holoventilátor jelenít meg.

A Kreatív Stúdióban vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is, amíg a Ligeti György által inspirált Orchestrion installációban karmesterként vezényelhetnek a látogatók.

Borítókép: Magyar Zene Háza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában