Két jóbarát, Dwa bratanki

2022.03.23. 15:10

A lengyel-magyar fegyverbarátságról szóló könyvet mutatott be Németh Szilárd

A 70 oldalas színes, magyar és lengyel nyelvű kiadvány 175 fotót, térképet és 34 fakszimile dokumentumot tartalmaz.

Két jóbarát, Dwa bratanki címmel, a 20. század első felének magyar-lengyel katonai kapcsolatait, együttműködését ismertető könyvet mutatott be a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára a magyar-lengyel barátság napja alkalmából szerdán Budapesten.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a két nép barátságát az ezeréves testvériség, a közös kultúra és történelem alapozza meg. Most pedig, amikor háború dúl a szomszédunkban, különösen fontos ezeknek a hagyományoknak a tisztelete – tette hozzá.

Elmondta: a könyv az ezeréves barátság egy szeletét, a két nép 20. századi katonai együttműködését mutatja be. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország 1920-ban, 123 év felosztottság után kivívta függetlenségét.

Kifejtette: 1920 augusztusában, vagyis az ország megcsonkításáról szóló trianoni döntés után nem egészen két hónappal Magyarország volt az egyetlen, amely fegyvert és lőszereket szállított a bolsevik haderővel szemben élet-halál harcot vívó Lengyelországnak.

A Csepel Művekből kiszállított puskák és a százmillió lőszer tette lehetővé a „visztulai csodát”, vagyis azt, hogy a lengyelek 1920 augusztusában Varsó határában győzelmet arattak a támadó szovjet-orosz hadsereggel szemben – közölte Németh Szilárd.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából megkoszorúzza Csepel főterén azt az emléktáblát 2022. március 23-án, amely a lengyel nemzet háláját hirdeti az 1919-1920-ban a Magyar Királyság által Lengyelországnak nyújtott katonai segítségért.
Forrás: Kovács Tamás/MTI

Isaszegi János honvéd vezérőrnagy, hadtörténész elmondta: a könyv ismerteti az első és második világháborús lengyel-magyar katonai kapcsolatok alakulását és a két nép kölcsönös segítségnyújtását a 20. század első felében.

A 70 oldalas színes, magyar és lengyel nyelvű kiadvány 175 fotót, térképet és 34 fakszimile dokumentumot tartalmaz. Érdekesség, hogy fizikai formájában megtalálható a kiadványban a Lengyel Légió jelvénye, és egy QR-kód segítségével az olvasók megtekinthetik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban berendezett, a témához kapcsolódó kiállítást is.

A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „dobozkönyvet” Ravasz István hadtörténész szerkesztette, a szerzők többsége pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa – fűzte hozzá.

Végül hangsúlyozta: bízik abban, hogy nemcsak a közös szövetségi rendszer, az Európai Unió, a visegrádi együttműködés és a NATO köti össze napjainkban és a jövőben is a két népet, hanem erősíti a barátságot a jelenlegi nehéz háborús helyzet is.

A könyvbemutatót megelőzően Csepel főterén Németh Szilárd megkoszorúzta azt az emléktáblát, amely a lengyel nemzet háláját hirdeti az 1919-1920-ban a Magyar Királyság által Lengyelországnak nyújtott katonai segítségért. Ez annak az emléktáblának a másolata, amelyet 2011-ben Varsóban az ismeretlen katona sírjánál avatott fel közösen Bronislaw Komorowski lengyel és Schmitt Pál magyar köztársasági elnök.

Borítókép: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára beszél a a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából megjelent, Két, jóbarát, Dwa bratanki címmel, a XX. század első felének magyar-lengyel katonai kapcsolatait, együttműködését ismertető könyv bemutatóján Budapesten, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián 2022. március 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában