Hagyományok Háza

2021.12.16. 12:01

Jótékonysági koncertet szerveztek idős és beteg zenészek megsegítésére

A koncert egy újabb fontos mérföldkő a szolidaritás útján az adventi időszakban, amikor mindannyian fogékonyabbak vagyunk a jóra.

A Hagyományok Háza december 10-én adott otthont az Összefogás hagyományőrző mestereinkért koncertnek. A Kallós Zoltán Alapítvánnyal közösen szervezett rendezvény célja az életükkel, művészetükkel egykor példamutató elődeik támogatása volt.

Segíteni kell, hiszen életünk alakulását legalább felerészben a régi, és még ma is köztünk élő mesterektől kaptuk. Az a legkevesebb, hogy mi is felkaroljuk őket – fogalmazott Koncz Gergely táncházzenész, a műsor szerkesztője és rendezője.

Hozzátette, a mesterei közül már a legtöbben nincsenek köztünk, de számos kiváló zenész még él. Azt is elmondta, hogy 2 hónappal ezelőtt keresték meg, hogy szervezzék meg a jeles eseményt.

Minden résztvevő zenekarral beszéltem, természetesen mindenki igent mondott a felkérésre – emelte ki.

A részletek megszervezését a Hagyományok Háza munkatársai vállalták. A szűken másfél órás est programja a mezőségi zene köré összpontosult. A szervezők célja az volt, hogy egy-egy falu zenéjében tökéletesen elmélyülhessenek a hallgatók.

Az idős mestereknek sokszor a mindennapi kenyerük előteremtése is gondot jelent

Forrás: Hagyományok Háza

A kezdeményezés 2013-ra tekint vissza, amikor a Hagyományok Háza az úgynevezett Összefogás koncertekkel támogatta a tisztes korú népzenészeket. Ennek folytatásaként 2014-ben az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján a résztvevők fogalmazták meg az idős zenészek megsegítésének gondolatát. Tették ezt őszinte szeretetből, hiszen egykori mestereik legtöbbje egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik, mivel nem tudnak már muzsikálást vállalni.

A járványos időszak különösen sok nehézséget jelent az idős mestereknek.

Az ötletet megszületése óta számos táncházban, koncerten szerveztek gyűjtést számukra. A jelen koncert egy újabb fontos mérföldkő a szolidaritás útján az adventi időszakban, amikor mindannyian fogékonyabbak vagyunk a jóra.

Az adományokat a szervezők december végéig várják. További információ a Hagyományok Háza honlapján olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában