emlékest

2021.11.04. 15:42

Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A koncert programjának minden darabja utalás a muzsikus számára fontos életművekre és Kocsis Zoltán tevékenységeire.

Miskolc, 2016. június 19. Kocsis Zoltán karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a Bartók Plusz Operafesztivál záróhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2016. június 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Különleges hangversennyel emlékezik meg legendás karmesteréről és zeneigazgatójáról, Kocsis Zoltánról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szombaton a Müpában. A koncert programjának minden darabja utalás a muzsikus számára fontos életművekre és Kocsis Zoltán tevékenységeire.

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Kocsis emlékest – In Memoriam Kocsis címmel megvalósuló koncert nyitó- és zárószáma, miközben arra emlékeztet, hogy Kocsis nagy Liszt- és Bartók-előadó volt, hangszerelői termésének gyöngyszeme – olvasható a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar közleményében.

Mint írják, Rachmaninov és Debussy is a zongoraművész-dirigens szíve csücske volt; az orosz mester III. zongoraversenyét Borisz Berezovszkij orosz zongoravirtuóz tolmácsolja, aki többször együtt muzsikált magyar pályatársával.

A közleményben idézik Borisz Berezovszkijt, aki személyesen ismerte Kocsis Zoltánt. Mint mondta, találkoztak párszor, és az maradt meg benne vele kapcsolatban, hogy olyan volt, mint a tűz. Kitörő energiát sugárzott magából, még séta közben is inkább szaladt.

Borisz Berezovszkij kiemelte: Kocsis Zoltán zenéhez való rendkívüli hozzáállása és hatalmas tudása rá is nagy hatással volt. „Ezért is igen különleges számomra ez a koncert, hiszen részt vehetek egy olyan nagyszerű művész életművének felidézésében, mint amilyen Kocsis” – mondta.

Mint a koncert programjáról írják, Liszt Ünnepi indulója frappáns kezdés, hiszen az energikus mű nyitánynak is beillik, és megemlékezésre – az 1849-es Goethe-centenáriumra – született.

Szergej Rachmaninov Kocsis pályájának egyik tájékozódási pontja volt: emlékezetesen tolmácsolta a zeneszerző-pianista zongoraversenyeit. Ezek közül az 1909-ben komponált III. (d-moll) zongoraversenyt gyakran emlegetik úgy, mint a zongorairodalom egyik legnagyobb hangszeres igényű darabját.

A kifinomult színvilágú, pasztellárnyalatokban gazdag Három noktürn ismét egy meghatározó vonzalmat idéz: Claude Debussy zenéjét, amely a harmadik, Szirének tételben megszólaló női kar jóvoltából arra is alkalmat ad, hogy a koncerten ne csak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de a Nemzeti Énekkar is tiszteleghessen Kocsis Zoltán emléke előtt.

A műsort záró Bartók-Scherzo a fiatalkori Négy zongoradarab utolsó tételéből változott át Kocsis hangszerelői műhelyében zenekari kompozícióvá.

A hangversenyt Kovács János vezényli. „Nagy tudású, feddhetetlen szakmaiságú muzsikus, akit Kocsis Zoltán is nagyra becsült” – áll a közleményben.

Borítókép: Kocsis Zoltán karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a Bartók Plusz Operafesztivál záróhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2016. június 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában