Eredményes tárgyalás

2021.11.29. 15:30

Aláírták a magyar-szerb filmipari együttműködési megállapodást

Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amelyek jól hasznosíthatóak mindkét ország számára.

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Maja Gojkovic szerb miniszterelnök-helyettessel hétfőn Budapesten.

Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és magyar kultúra, történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges – mondta Kásler Miklós. Mint kiemelte, Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára.

Érintettük az elindított Hunyadi János-sorozatot, és Maja Gojkovic felajánlotta, hogy a belgrádi-nándorfehérvári vár falainál is készülhetnek jelenetek – tette hozzá.

A magyar tárcavezető kiemelte, szó volt az előadó-művészeti kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, hogy lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi puszta templom helyreállítására.

Beszéltünk arról, miként tudjuk ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János mellszobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak – sorolta Kásler Miklós.

Maja Gojkovic hangsúlyozta, példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, és számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. A szerb filmintézet a közelmúltban 12 elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket jelenleg másolják, és hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátják. Szó volt arról is, hogy január 13-án nyílik Újvidéken az Európa Kulturális Fővárosa 2022-es programsorozat. Maja Gojkovic ebben a kérdésben megköszönte a magyar támogatást, és jelezte, Szerbia is hasonló hozzáállást tanúsít magyar városok pályázatai esetén.

Az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi – mondta Maja Gojkovic.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában