Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál

2021.08.09. 14:42

Látványos táncelőadásokkal búcsúzik az idei nyár

A hazai és külföldi művészek számos előadással, valamint fotókiállítással készülnek a rendezvényre.

Forrás: Facebook / Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál

Fotó: EDER VERA

A pandémia miatt tavaly elhalasztott, hagyományosan tavasszal megrendezett Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál augusztus 24. és 28. között várja a közönséget magyar és külföldi produkcióival.

A rendezvénysorozat a korábbiakhoz hasonlóan Éder Vera fotókiállításával nyílik meg. A fotóművész képein keresztül a Miskolci Balett táncművészei mutatják meg azokat az érzelmeket, amelyeket a járványhelyzet alatt éltek át. A miskolci társulat pedig egy nemzetközi kollaborációval indít a rendezvényen. Garrett Smith amerikai koreográfus ugyanis Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át a Tiltott ösvények című produkcióját. A darab célja, hogy megmutassa, a művészet szabadságát nem lehet korlátozni.

Az előadás tisztelgés azok előtt, akik olyan országokban élnek, amelyekben törvények tiltják a nyilvános táncot, egymás érintését és a táncművészet gyakorlását.

A Grecsó fivérek a Várkert Bazár új produkciójával, a Többet magunkról című előadással érkeznek Miskolcra. A Hodworks pedig legfrissebb előadását, az Ambert hozza el, amelyet a szeptemberi premier előtt láthatnak a nézők. A továbbá programok között kapnak helyet a Szegedi Kortárs Balett The black paintings és Blue című, a Nemzeti Táncszínházzal való együttműködésből született előadásai. Előbbi esetében Nanine Linning holland koreográfusnő Francisco Goya festményeit kelti életre és helyezi el a világosság és sötétség közti harc történetében. Utóbbi produkciót pedig Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője a kék szín számtalan jelentése köré építi.

Ezenkívül a Duda Éva Társulat a PRIZMA című darabot hozza el, melynek központi témája a megfordult világkép. Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt pedig a Kokoschka babáját mutatja be. Spanyolországból érkezik továbbá az El Carromato utcaszínházi társulat Big Dancers című előadásával, amelynek főszereplői óriási táncoló bábok lesznek. A Gangaray Dance Company pedig az Agora című előadásával készül a nyitóest második felvonásaként. Végül Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus és rendező a KA-F-KA című produkcióval érkezik, valamint a szlovéniai MN Dance Company a DE_SET című előadást hozza el.

A fesztivál ideje alatt a színház épülete előtt kap helyet Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező szobra, amely a táncos eszközét, a testet jeleníti meg a kortárs művészet szellemében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában