„Minden forrásom belőled fakad”

2021.08.26. 11:20

Emlékkeresztet avattak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából

A makkosmáriai kegytemplom előtti pihenőhelyen felállított művet Filó Kristóf kanonok áldotta meg.

Budakeszi, 2021. augusztus 25. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelõs államtitkára (j) beszédet mond a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom elõtt, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkereszt avatásán Budakeszin 2021. augusztus 25-én. Mellette Reinitz Gábor (j2), a Pilisi Parkerdõ Zrt. vezérigazgatója, Tarnai Richárd (j3) Pest megyei kormánymegbízott és Filó Kristóf kanonok, fõesperes (j4). MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtt állították fel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült, öt méter magas és három méter széles keresztet.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta, a kormány a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve igyekszik megőrizni Magyarország természeti kincseit. Ennek köszönhetően több felújított turistaházat adtak át közösen és így került a pihenőhelyre az emlékkereszt is.

Én, mint vallásos ember, örömmel állok itt emellett a közel egytonnás kereszt mellett, amelynek jelentősége nem a fizikai paramétereiben keresendő, hanem abban a mondatban, ami szerepel rajta. Minden forrásom belőled fakad – idézte az emlékmű szövegét Menczer Tamás.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója továbbá arról is beszámolt, hogy a 21. századi erdőgazdálkodóknak nemcsak a rájuk bízott erdő szakszerű kezelésére kell odafigyelniük, hanem a lakosság szükségleteit is szem előtt kell tartaniuk. Így fontos feladataik közé tartozik a lelki feltöltődésre alkalmas, szakrális és szellemi helyek fenntartása.

A pálosok is az erdőbe jöttek gondolkodni és megtalálni Istent – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Reinitz Gábor ezenkívül kiemelte, hogy a Pilisi Parkerdő vallási helyszínekben. Az erdészek számára pedig nemcsak feladat, hanem belső késztetés, hogy ezt az örökséget meg is őrizzék. Az emlékkeresztet továbbá azért a 250 éves kegyhelynél található pihenőhelyen állították fel, mert fontosnak tartották, hogy sok kiránduló számára nyújtson lelki feltöltődést.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról beszélt. Szerinte ugyanis az utolsó békeévben megrendezett, magyarországi esemény után rossz irányt vett a világ, birodalmak igázták le a nemzeteket.

2021-ben ismét az eucharisztikus kongresszusra készülünk. Idén a felelősségünk még nagyobb, hiszen a külső nyomás és a birodalmi hév legalább ugyanakkora, mint egykor – fogalmazott a kormánymegbízott.

Az Agrárminisztérium korábbi közlése szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus célkitűzéseinek megvalósításához minden állami erdőgazdaság területén egy, összesen tehát 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában