Óbudai forgatag

2021.07.28. 12:38

Kulturális maratonra készül az Óbudai KultÉj programsorozata

Kora délutántól késő éjszakába nyúló élménydús programsorozat várja az érdeklődőket a Kassák Múzeumban.

Forrás: Facebook / Kassák Múzeum

Fotó: Bognár Benedek

Július utolsó napján, szombaton, idén már második alkalommal szervezik meg a harmadik kerületi kulturális helyszínek összefogásával Óbudai KultÉj programsorozatot. A rendezvény keretein belül interaktív tárlatvezetésekkel, műhely- és raktárlátogatásokkal, városi sétákkal, valamint hagyományőrző bemutatókkal készül a Kassák Múzeum. Az esemény alkalmából az intézmény július 31-én kivételesen éjfélig tart nyitva.

A rendezvényen 17 órától Kassák Lajos avantgárd lapjaira épülő kiállítása is megtekinthető lesz Bevett hardver, avantgárd szoftver: Kassák Lajos folyóiratai 1915 és 1927 között címmel. 18 órától pedig Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva címmel nyílik időszaki tárlat. A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egyik karakteres vonulatát mutatja majd be. Ehhez kapcsolódóan a történeti perspektívát felidéző összeállítás felhívja a figyelmet arra, hogy a művészetben rejlő, akár bomlasztóként is jellemezhető erő időről időre jelentőséget kap a mai társadalmi és politikai válságokkal küzdő országokban is.

A Kassák Múzeum ezenkívül a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz kapcsolódó műveiket. Az összegűjtött anyagok többek között fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat tartalmaznak. A művekhez kapcsolódóan Kürti Emese művészettörténész kurátori tart tárlatvezetést. Később, 19 órától pedig Déri Ákos élő rádióadása hangzik fel a Zichy-kastély udvarán. A budapesti Lahmacun rádió Jambikus nesz című műsora így élőben jelentkezik a Kassák Múzeumból.

A látogatók az első helyszínen, 1500 forintért váltott jeggyel minden eseményen részt vehetnek. A programok a 14 éven aluliaknak ingyenesek, az óbudai kedvezmény viszont erre a rendezvényre nem érvényes. A programokon való részvétel a hatályos járványügyi szabályozások szerint lehetséges. További részletek a KultÉj Facebook-oldalán olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában