emlékév

2021.07.18. 09:03

Cziffra György zongoraművészt ábrázoló falfestmény készült Budapesten

A HÉV Batthyány téri végállomásánál látható nagyméretű műalkotás a művészt zongorázás közben ábrázolja.

Cziffra György világhírű zongoraművészt ábrázoló falfestmény készült Budapesten: a nagyméretű műalkotás a HÉV Batthyány téri végállomásánál látható.

A falfestmény a művészt zongorázás közben ábrázolja, és Erich Auerbach német író, filológus korabeli fotója alapján készült.

A kivitelező Neopaint Works alkotócsoport tájékoztatása szerint a festmény a Cziffra György-emlékév részeként készült.

Mint írják, Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepeli, és az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé.

Az emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg Magyarországon és külföldön – írták.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra” – idézi a tájékoztató Balázs János zongoraművészt.

Cziffra mélyszegénységbe született, gyermekkorát Angyalföldön töltötte. „Átütő zsenije már egészen korán megmutatkozott, de a második világháború egy időre elszakította őt a művészpályától” – idézte fel, hozzátéve: a második világháború után elsősorban bárokban zongorázott.

1956-ban a forradalom alatt Franciaországba menekült. Ott már ismerték a nevét, ott indult el nemzetközi karrierje egészen átütő erejű zongoraművészként. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására – idézi a tájékoztató Balázs János szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában